Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. November 16. 14:35, kedd | Helyi

Szociális szinergia a krízisbe kerültekért - Honlap az adományosztás gyorsítására

Szociális szinergia a krízisbe kerültekért - Honlap az adományosztás gyorsítására

A szociális segítséget adók egy asztalhoz ültetése volt a célja annak a konferenciának, amelyet november elején a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány szervezett. A tevékenységek összehangolását, szorosabb együttműködést és egy informá

A Kistérségi Szinergia Közalapítvány támogatásával megrendezett konferencián a szociális ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek képviselői körvonalazták az általuk nyújtott tevékenységeket. Pribil Sándor, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg a rendezvényt, amelyet szándékaik szerint évente rendszeresítenek. Miután köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a tanácskozás moderátorát, dr. Pesty Lászlót, a Pesty Fekete Doboz főszerkesztőjét, majd átadta a szót az alapítvány általános igazgatójának, Oláh Jánosnak: - Az erőforrások egyre szűkösebbek és összehangolatlanok. Az adományok elosztása nem egyszer problémát okozott, éppen ezért szorosabb és közvetlenebb együttműködést szeretnének kialakítani a szociális szférában. Ha valaki vagy egy család szociális krízishelyzetbe kerül, a megsegítésére gyors és hatékony legyen az együttműködés. Szeretnénk egy olyan weblapot létrehozni, amely adatbázisként szolgálna, egy belső információs hálózat alapját képezné. Lehetőséget biztosítana a tevékenységek, szolgáltatások bemutatására, tartalmazná az elérhetőségeket, a segítségnyújtás formáit, feltételeit. A létrehozni kívánt weboldal minden, a szociális ellátáshoz szorosan nem kapcsolódó azon civil szervezetnek, egyesületnek is lehetőséget kínálna a megjelenésre, amelyek részt kívánnak venni a segítségnyújtás bármilyen formájában. Ilyen lehet a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatása, sport- és kulturális programjaik biztosítása.

  • A gazdasági válság kezdete óta egyre többen veszítették el a munkájukat. Azok az emberek, akik hosszú munkaviszony után válnak állástalanná, nem tudják, hova forduljanak, honnan szerezzenek információt – kezdte mondandóját a Munkaügyi Központ Dunaújvárosi Kirendeltségének vezetője, Majorné Angyal Erzsébet, majd folytatta: - Minél hamarabb tudunk segíteni az egyénnek, annál kevesebbe kerül az államnak mindaz, ami ezzel együtt jár. A gazdasági válság legnagyobb vesztesei a szakmunkás fiatalok. A munkanélküliek száma márciusban érte el a csúcsot, 5382 fővel, októberre visszaesés következett, azonban év végére további emelkedés várható. Egyre több ember nem igazodik el a mai világban, a segítségre szorultak egy része tudja, mit kell tennie, azonban egyre többen szégyellik, és nem mennek utána a segítségnek.

Kissné Fekete Éva, az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetője intézményük fejlődéstörténetével kezdte a bemutatkozást. A Családsegítő Központ a nyolcvanas években azzal a céllal alakult, hogy az önkormányzati kötelező feladatokat lássa el a dunaújvárosi lakosok részére. Ebből is érthető, hogy a kistérségre hiányosak a szolgáltatások. Tavaly olyan személyek jelentek meg a szociális ellátásokban, a gyermekvédelemben, a családsegítésben, akikről nem is gondolták volna korábban. Az adósságkezelési tanácsadás 2009-ben már tragikus méreteket öltött, hétszáz adósháztartás jelent meg tanácsadásra.

A gyermekjóléti csoport működése sikertörténetnek számít. Átfogóan a kistérségben fejti ki hatását. Nagykarácsonyban létrejött a Gyermekek Átmeneti Otthona, a térség bármely településéről itt elhelyezhetik a gyerekeket. A szülő önként adja be a gyerekét, amíg átmeneti problémája meg nem oldódik. Jelenleg állami gondozásban több mint 100 dunaújvárosi gyerek van.

A Frangepán utcai Családok Átmeneti Otthonában tizenkét család él előtakarékossági rendszerben.

Húsz éve nyílt meg a Hajléktalanok Átmeneti Otthona a Kenyérgyári úton. Éjjeli menedékhely és nappali melegedő várja a rászorulókat. A Vasútállomás mellett hamarosan megnyíló Hajléktalan Ellátó Centrum nappali melegedője 30, az éjjeli menedék 45, az átmenti otthon 29 férőhelyes.

A kistérségben a következő tíz év szociális problémái a lakosság elöregedéséből adódnak.

A további bemutatkozásokat követően a konferencia párbeszéddel folytatódott, amelynek során lehetőség adódott a kistérségben jelentkező főbb szociális problémák közös átgondolására, egyes segítségnyújtási formákkal, szolgáltatásokkal kapcsolatosan felmerülő kérdések megbeszélésére, azért, hogy az együttműködést erősítő javaslatokat megfogalmazzák.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.