Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szolnokon lesz Európa legnagyobb Stadler-gyára

Szolnokon lesz Európa legnagyobb Stadler-gyára

A svájci vasútijármű-gyártó, amely 2015-ig a MÁV-nak 42, a GYSEV-nek 6 elővárosi motorvonatot gyárt le, Szolnokra hozza összeszerelő üzemét. A kedden aláírt motorvonat-szállítási szerződésekkel Magyarország teljes mértékben lehívta a vasúti fejlesztésekre fordítható uniós forrásokat - hangsúlyozta a 180 percben a vagyonpolitikáért felelős államtitkár.

Hegmanné Nemes Sára a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a Stadler vasútijármű-gyártó cég a MÁV-nak 42, a GYSEV-nek 6 elővárosi motorvonatot gyárt le. A beszerzés összértéke 267 millió euró, az első szerelvények egy év múlva állhatnak forgalomba az elővárosi közlekedésben.

Az egyterű, alacsony padlójú vonatokkal egyébként már találkozhatott az elővárosi közönség, hiszen a „piros vonatokat” már korábban is használta a MÁV, de a mostani fejlesztéssel a flotta körülbelül száztagúra bővül. (A GYSEV zöld-sárga színekbe öltözteti majd az új szerzeményeket, és Sopron, Szombathely környékén közlekednek majd.)

Az államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában bejelentette azt is, hogy a Magyarországon lassan egy évtizede jelen lévő, a közbeszerzésen most győztes svájci társaság vasútijármű-gyártó cége áprilisban avatja új üzemét Szolnokon. Ez lesz a Stadler legnagyobb hazai üzeme is, összesen 750-800-an gyártanak és szerelnek majd össze itt motorvonatokat Magyarország számára és exportra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk