Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 29. 18:43, vasárnap | Helyi

Szomorújátéktól a vidám nevetésig

Szomorújátéktól a vidám nevetésig

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódott a Fejér Megyei Vörösmarty Társaság irodalmi estje a Kortárs Művészeti Intézetben.

A „Szomorújátéktól a vidám nevetésig” című program házigazdája, Pásztor Bertalan köszöntőjében felidézte Kölcsey Ferenc személyét, aki 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, „A magyar nép zivataros századairól” alcímmel, amely csak öt év múlva jelent meg az Aurórában. Később voltak próbálkozások nemzeti himnuszunk megújítására, de elvetették azokat. Például Rákosi Mátyás Illyés Gyulának szánta ezt a feladatot, s csak Kodály érvelése hatott, mondván, „jó a régi”.

Ehelyett Illyés megírta az „Egy mondat a zsarnokságról” című örökbecsűjét, amely hosszú ideig a fiók mélyén lapult, mígnem 1956. november 2-án az Irodalmi Újság leközölte.


Pásztor tanár úr szavait kortárs irodalmi szemelvények követték, többek között Dreff Jánostól avagy Tóth Dezsőtől (Az utolsó magyar tanár - regény), Pásztor Bertalantól (Zrínyi Ilona kálváriája - dráma), Kálnay Adéltól (Hamvadó idő - regény) és Kiss Kálmán lírai elmélkedései. Miként a költő-tanár fogalmazott, a kultúra csak bennünk, általunk létezik igazán. S hol, mint kezdtük, azzal véget…, visszakanyarodott Kölcsey Himnuszához, amiről megtudhattuk, hogy Erkel a mainál sokkal dinamikusabbra zenésítette. Kiss Kálmán meggyőződése, hogy a Himnuszt az idő tovább írja, így ő is hozzáfogott, s megírta annak kilencedik versszakát: „Adj végre esélyt nekünk munkára és harcra…”
-szt-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.