Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szövetkezet óvná a gabonatermelőket

Szövetkezet óvná a gabonatermelőket

Szövetkezetbe tömörítené a hazai kis- és közepes gabona-, valamint olajosmag-termelőket a vidékfejlesztési tárca - írja a Magyar Nemzet minisztériumi forrásokra hivatkozva. A minisztérium reményei szerint a nagyjából kétmillió tonna terményt egy kézben tudó szervezet a közös anyagbeszerzéseken keresztül és az értékesítés megszervezésével képes lenne hatékony módon fellépni a gazdák érdekében.

A lap úgy tudja, a monstrum szervezet felállításában és kezdeti működtetésében az állam is komoly szerepet vállalna. Egyrészt átszerveznék az állami kézben lévő Concordia Közraktárak Zrt.-t, s a szövetkezet egyik alapegységeként vinnék be a szervezetbe, másrészt az unió adta keretek kihasználásával kedvezményes hitelt nyújtanának az integrációba belépni szándékozó gazdálkodóknak.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint Magyarországon nagyjából 150 ezer gabona- és olajosmag-termelő van, a Központi Statisztikai Hivatal ennél néhány tízezerrel több gazdálkodót tart nyilván. Ők állítják elő a mezőgazdasági termelés mintegy felét, s az ágazat használja a szántók mintegy 70 százalékát; nem mellesleg ez a hazai agrárium legversenyképesebb része. Ezen a piacon szereztek uniós csatlakozásunk után egyre nagyobb részesedést a multinacionális cégek úgy, hogy a legnagyobb három társaság – amelyek évi forgalma egyenként meghaladja a 120-150 milliárd forintot – szinte egyeduralkodóvá vált.

A szóban forgó vállalatok – Bunge, Cargill, Glancore – immár nemcsak a gabona- és olajosmag-kereskedelemben vesznek részt, hanem a termeltetésben, a takarmány- és étolajgyártásban- és a forgalmazásban is érdekeltek. Ez lényegében azt jelenti, hogy maguk biztosítják a termelőknek a vetőmagot, a növényvédő-szereket és más gazdálkodáshoz szükséges eszközöket, majd az előre megszabott áron, közvetlenül az aratás után átveszik a terményt, és saját raktáraikba szállítják. Mindez komoly ármanipulációs lehetőséget teremt számukra. Ráadásul mára az igazi jövedelemtermelő tevékenységek – a nagy- és kiskereskedelem, a takarmánygyártás, a malomipar és a bioüzemanyag-gyártás – is ehhez az igen szűk gazdasági réteghez került. Így a termények nagy része – egyes becslések szerint 60-70 százaléka – a gazdák szempontjából komoly értékvesztéssel kerülhet a piacra. Mindemellett, miután a termelők többsége saját tárolókapacitással és a gazdálkodáshoz szükséges tőkével sem rendelkezik, igen nagy kiszolgáltatottság mellett végzik tevékenységüket.

Jelenleg hazánkban több mint 250, úgynevezett mezőgazdasági integrációval foglalkozó társaság van, ám a domináns ezek közül az említett három nagy multinacionális cég. Ezek a szervezetek jellemzően nem a gazdálkodókért, hanem a gazdálkodókból élnek, s a magyar termelők közel fele ilyen formán bértermelő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során