Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2019. Május 13. 21:59, hétfő | Helyi

Szúnyoglárva ügy, avagy kérés a szövetséghez!

Szúnyoglárva ügy, avagy kérés a szövetséghez!

A mostanában lehullott csapadék jelentősen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Érdemes csökkenteni tehát már a szúnyoglárvák életterét,

A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége a mellékelt tájékoztatás továbbításával szeretné felhívni a figyelmet a lakossági megelőzésre és a szúnyogokkal szembeni védekezés segítésére. Így szól a szövetség sajtóhoz küldött kérése és plakátja.

A kérés és felhívás tisztességes jó szándékú, de a közzétenni kért plakáttal és a rajta levő bekeretezett szövegekkel a számítógép (talán, mert nem ultramodern masina) képtelen megbirkózni. Tehát a kérés kibocsátója, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége a nem vitás jó szándék mellett kevéssé körültekintő, nem kínál alternatív, megnyitható kínálat variációt. Amivel nem lenne haszontalan számolnia, ha már nyilvános tájékoztatást kér.

Az viszont tudható, hogy a szúnyoglárvák éltető eleme a víz, a tartósan létező pocsolya, kisebb, nagyobb edényekben felgyülemlő esővíz, edényekben összegyűjtött víz. Józan ésszel is belátható, hogy a bármiként felgyülemlett, pangó vizek kiborogatásával, megszüntetésével magunk is tehetőnk többet-kevesebbet a szúnyog populáció csökkentéséért.

E sorok írója élve az alkalommal megosztja évtizedes tapasztalatát. A kertben nyárra felállított felfújható fürdőmedencében egykor bosszúsan fedezte fel a medence vízében a szúnyoglárvák megjelenését. Ellenszerként a hipót vetette be, ami eredményesnek bizonyult. Tapasztalat szerint két naponként 1 flakon hipó elegendö 1 köbméter vízhez. A szúnyoglárvák nagyon nem szeretik a kitalált megoldást. Ajánlott viszont a fürdőruhát este csapvízzel átöblíteni, hogy a hipó ne okozzon kárt. Az 1 ezrelékes hígítás nem veszélyes.

Áttételes védekezési mód a fecskék és fecskefészkek megóvása is, hiszen a fecskék repülő rovarokkal, szúnyogokkal táplálkoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 18. 09:30, vasárnap | Helyi

AUGUSZTÁLIS 2019

Augusztus 20. Szalki-sziget – szabadtéri színpad AUGUSZTÁLIS 2019

2019. Augusztus 18. 09:27, vasárnap | Helyi

Tegyen javaslatot a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díj odaítélésére!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjat alapított.

2019. Augusztus 18. 09:22, vasárnap | Helyi

Tegyen Ön is javaslatot a „Dunaújváros Egészségügyéért” díj odaítélésére!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat alapított.

2019. Augusztus 13. 01:10, kedd | Helyi

Hőség és víz

A rendkívüli kánikula miatt Cserna Gábor, városunk polgármestere elrendelte a városi utak folyamatos locsolását, illetve hétfőn a város különböző pontjain vízosztást is tartottak.