Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Február 08. 21:46, szerda | Helyi

Takarékosabbá átalakuló szociális intézmények

Takarékosabbá átalakuló szociális intézmények

Az önkormányzati fenntartású szociális intézmények takarékosabb működtetése volt az egyik súlyos téma a gazdasági és területfejlesztési bizottság szerdai (2012. 02. 08) ülésén. A másik a jóváhagyandó idei költségvetés.

Számos egyeztetés után került a bizottság elé az a sokoldalas előterjesztés, amely sajnos szűkíti a szociális szféra szolgáltalásainak körét és együtt jár létszámleépítéssel is. Lényeges elemei:
Az Árpád-házi Szent Erzsébet idősek otthona Duna sori egységében a férőhely 174 marad, az ottani személyzet létszáma megbízotti szerződések felmondásán túl öt alkalmazottal csökken. Közülük egy szemály márciustól nyugdíjas lesz. A Barátság út 27 alatti otthon alapfokúvá minősítése korábban megtörtént. A 20 férőhelyszámot márciustól 25-re emelik. A megkötött szerződéseknek megfelelően egy-egy szoba csak megüresedés után alakul át kétszemélyessé. Azzal is növelik a szálló befogadóképességét, hogy a II. emeleti volt nővérszobából és az I. emeleti vendégszobából két kétszemélyes lakószoba lesz kialakítható. A gondozói létszám ott kettővel csökken. A Batsányi utcai 10 fős átmeneti otthon marad, ám az ugyanott működő, nem kihasznált idősek klubja az elképzelések szerint megszűnik. A Pentele városrészi klub viszont csökkentett létszámmal toább működik heti öt napon és fogadják a szellemileg leépülő időseket is (ami magasabb normatívát eredményez). A Házi segítségnyújtásban korábban meghatározott keretszámot a tényleges igénynek megfelelően csökkenteni tervezik. A Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében a havi 1200 forintos térítési díj 2100 forintra emelésével kerülne közelebb a reális költségekhez. A kedvezményes étkeztetésben részesítehtők számát a közgyűlés már decemberben maximum 445 főben határozta meg. Megszűnne a Lakásszervíz szolgálat és a Szociális információs szolgáltatás.
A felsorolt, tervezett racionalizálások összesített megtakarítása idén 34 millió forint nagyságrendű, 2013-ban pedig 51 millió forint lehet. Átirányításokkal is számolva az intézménynek tízvalahány dolgozójától kell megválnia. Az előterjesztés szerint a megmaradó létszám 28 fővel magasabb a jogszabály által előírt létszámminimumnál.
A bizottság megszavazta az előterjesztésben foglaltakat, de a végső döntést e tárgykörben is, a soron következő napirendi pontban is (2012. évi önkormányzati költségvetési rendelet-tervezet) a február 16-i közgyűlés fogja meghozni.
A költségvetési rendelettervezet 16 milliárd 315 millió forint bevétellel és 18 milliárd 807 millió forint kiadással számol. A különbözetet pénzmaradvány és hitel (benne a csak felhalmozásra igénybe vehető kötvény-hitelkeret) hidalja át.
A működési bevétel 15 milliárd 629 millió forint, a kiadás pedig 16 milliárd 242 millió forint, a felhalmozási bevétel 577 millió forint, míg a kiadás 2 milliárd 68 millió forint. A költségvetés részletezett tételeit húsznál több táblázat mutatja be és összegezi.
Dudás Pálné adó, költségvetési és pénzügyi osztályvezető többek között elmondta, hogy a költségvetés tételes összeállításakor számoltak az a költségvetés tételes összeállításakor számoltak az önkormányzat minden kintlevőségével és elérhető megtakarításával, például az Egyesített Szociális Intézményben végrehajtandóval is. A költségvetés korábbitól eltérő szerkezetét az államháztartási törvény új előírásai követelik meg. Például két önálló költségvetési szerv lett az önkormányzat és a polgármesteri hivatal, de a kettő elkülönült táblázatainak költségvetési sorai – együttesen – megfelelnek a korábbinak.
A Jószolgálati Otthon is takarékosabban működik. Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a 2010. évi 138 millió forint támogatásnak az infláció mértékével növekednie kellene, ám erről lemondott az intézmény annak ellenére, hogy a gondozotti létszám 10 fővel (45-ről 55-re) nőtt 2011 nyarán. A bővítés előzménye egy nyertes pályázat, amit a befogadó épület megnövelése követett. A pályázati önrészt az önkormányzat előlegezte meg, de vállalta visszatörlesztését a Jószolgálati Otthon Közalapítvány. Az egyezség eredménye, hogy amíg a gazdasági helyzet nem javul, továbbra is 138 millió forint támogatásból gazdálkodik az intézmény.
(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.