Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 24. 13:51, péntek | Életmód
Forrás: heimpalkorhaz.hu | Kép: MTI

Tanácsok kánikulában

Tanácsok kánikulában

A meleg megterhelheti szervezetünket, ezért a megfelelő (mennyiségű és minőségű), folyadékpótlásra ilyenkor fokozottan szükséges odafigyelni.

Különösen igaz ez idősek, betegek és a kisgyermekek vonatkozásában. De a kirándulók, utazók is mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége
A folyadékvesztés víz és ásványi sók vesztését jelenti, amelyeket pótolni kell, kellő mennyiségű vízzel, amely lehet csapvíz és lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz, limonádé, gyümölcstea, zöldségekből készült ivólevek, gyümölcslevek, bár ezek fokozott cukortartalmuk miatt nem oltják olyan jól a szomjúságot és hizlalnak is.

A folyadékfelvétel és leadás az egészséges szervezetben egyensúlyban van.

Naponta átlagosan felvett folyadékmennyiség

  • táplálkozással kb. 800 ml, ivással kb. 1400 ml
  • a szervezeten belüli oxidációs folyamatból kb. 300 ml

Összesen: 2500 ml.

Naponta átlagosan leadott folyadékmennyiség:

  • vizelettel kb. 1400 ml,
  • bőrön keresztül történő párolgással izzadás nélkül)
  • kb. 600 ml, légzéssel 300 ml, széklettel 200 ml

Összesen: 2500 ml.

Ezt az egyensúlyi állapotot egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szaunázás, a sírás, a láz, a hasmenés vagy a hányás. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek a kiszáradás első tünetei (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság), ezekre különösen érdemes odafigyelni a már előzőekben felsorolt veszélyeztetett csoportoknál.

Ezért soha ne várjuk meg -főleg nagy nyári melegben-, hogy szomjúságérzet jelentkezzen, hiszen ez már a szervezet "vészjelzése", amellyel azt igyekszik tudatosítani, hogy folyadék bevitelre van szükségünk.

Már a nyelv, száj kiszáradásának kellemetlen érzete előtt fogyasszunk valamilyen folyadékot! Lehetőleg ne jéghidegen egyrészt mert így szinte biztos, hogy ugyan azt a mennyiséget mindjárt ki is izzadjuk, másrészt ez a torkunknak sem tesz jót.

Tippek nyárra

  • Váltogassa rendszeresen az Ön által fogyasztott ásványvizek márkáját és típusát annak érdekében, hogy elkerülje egyes ásványi anyagokból túlzott mennyiség felhalmozódását a szervezetében.
  • Szárított gyümölcs darabokat tartalmazó gyümölcsteát vagy ízesített feketeteát főzzön meg reggel, hűtse be, így délutánra már kész is a jeges tea, mely citrom- vagy lime karikákkal még jobban oltja a szomjat. A feketekávé és a feketetea koffeintartalma vízhajtó hatású, emiatt mindig igyon meg utána egy pohár vizet vagy ásványvizet.
  • Nyáron a nagy melegben kevesebb energiára van szüksége szervezetünknek, ne terheljük túl zsíros, erősen fűszerezett, nehezen emészthető ételek fogyasztásával. Ezt könnyű is betartani, hiszen a hőség idején nem is kívánjuk a nehéz ételeket, inkább frissítő, üdítő jellegű fogásokra vágyunk.
  • Forró leves helyett jólesik nyáron egy hősítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítsük, tejszín helyett natúr joghurttal tegyük krémesebbé
  • Ha strandra, tenger-, tópartra megy családjával, barátaival, mindig legyen a táskában elegendő mennyiségű folyadék
  • Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról, ne engedje el őket egy üveg/palack behűtött víz, gyümölcslé, gyümölcstea nélkül játszani sem. Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja rendszeresen innivalóval.
  • Idősebb korban a szervezet hamarabb kiszárad (csakúgy, mint gyermekkorban), csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet, ha reggel előre kikészít nekik legalább 1-1,5 liter folyadékot, hogy mindig szem előtt legyen, így az idős ember sem feledkezik meg a rendszeres folyadékpótlásról.

Részletes tanácsok a helyes napozásra, az uv index értékeinek megfelelően

Általánosságban a következők mondhatók el a napozással kapcsolatban:

11 és 15 óra között egyáltalán nem ajánlott a napon tartózkodni, ezt soha ne felejtsék el!
Széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krémalkalmazása feltétlenül szükséges. Használjon legalább 15 faktoros napvédő krémet, kétóránként kenje újra bőrét!


UV index 0-2,9 Gyenge sugárzás:
A sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket.
Napozás: 60 percnél kevesebb javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél kevesebb.
Ajánlások: Ügyeljen a következőkre: a vízfelület visszaveri a napsugarakat. A fürdőzők fokozottan gondoljanak erre! Azt a bőrfelületet fokozottan védjék, ami ki van téve a visszavert sugárzásnak pl. áll, orr alatti területek.

UV index 3-4,9: Mérsékelt sugárzás - alacsony veszélyességi szintet jelent

  • Napozás: 30-45 perc javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb

UV index 5-6,9: Erős sugárzás

  • Az 5-6,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.
  • Napozás: Kb. 20 perc, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb.

UV index 7,0-7.9: Nagyon erős sugárzás

  • A 7,0-7,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent. A leégési idő 15-20 perc!
  • Feltétlenül szükséges védekezni a leégés ellen!
  • Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően, védje vállát, karját, lábát.
  • Ne feledje: A fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát! Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre. Csökkenti a védelmet az is, hogy a fényvédő krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magukat újra.
  • A helyes magatartás tehát: ésszerűen kerülni a napot, ismerni bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozni.

UV index 8,0 felett: Extrém sugárzás

  • A 8,0 feletti UV index nagyon nagy kockázatot jelent akkor, ha nem védekezünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy extrém UV sugárzás hazánkban ritkán fordul elő. Extrém sugárzásra kell felkészülni a tengerparton és magas hegyekben nyaralóknak!!!

Ajánlások:
Legyen különösen elővigyázatos! A nem kellően védett bőr nagyon gyorsan, 10 perc alatt leég, keresse az árnyékot, öltözzön fel, a napvédő krémet ujjnyi vastagon kenjen bőrére és kétóránként kenje újra bőrét.

Készült az ÁNTSZ ajánlása alapján a Heim Pál Gyermekkórházban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.