Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Június 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Tanulmány: a stressz is felelős lehet az őszülésért

Tanulmány: a stressz is felelős lehet az őszülésért

A stressztől valóban őszül a haj, mivel elpusztítja az őssejteket - állítja egy tanulmány.

Egerekkel végzett vizsgálatok kimutatták, van igazság abban a mondásban, hogy a gondoktól őszül az ember. A haj és a bőr színét melanocita, azaz pigmentet termelő őssejtek határozzák meg, amelyek a hajhagymának nevezett mirigyben, a hajtőnél találhatók - írja a The Daily Telegraph online kiadása a New York Egyetem kutatóinak a Nature Medicine-ben megjelent tanulmánya nyomán.
Mayumi Ito és kollégái felfedezték, hogy a stressz elvándorlásra sarkallja a pigmentsejteket, és nem is alakulnak ki újak helyettük, ezért a szőrszálak elveszítik színűket, szürkék, majd fehérek lesznek.
A kutatók azt vizsgálták, hogyan viselkednek az őssejtek, amikor elhagyják a hajhagymákat, hogy meggyógyítsák a sérült bőrt.
"A stresszhormonok arra serkentik ezeket a sejteket, hogy a hajhagymákból a károsodott bőrfelülethez vándoroljanak" - mondta Ito.
Az őszülést alapvetően a pigmenttermelő őssejtek kimerülése és pusztulása okozza, mely az életkor velejárója, és a stressz hatásai ehhez hasonlatosak.
"Ha jobban megismerjük a melanociták vándorlását, javítani tudjuk más bőrpigmentációs zavarok kezelését" - tette hozzá Ito.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -