Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 06. 18:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Teljes hajózár lép életbe a Duna-átúszás idejére

Teljes hajózár lép életbe a Duna-átúszás idejére

Teljes hajózár lép életbe a Budapest Urban Games (BUG) keretében sorra kerülő Duna-átúszás idejére augusztus 29-én 9-től 14 óráig.

A szervezők csütörtöki közleménye szerint a folyó belvárosi szakaszán, a Rákóczi és az Árpád híd között a mentőhajókon és a rendőrség hajóin kívül más hajó nem hagyhatja el a kikötőt. A BUG-on ötödször lesz lehetőségük a sportolni vágyó amatőröknek arra, hogy a város közepén tegyék meg a 460 méteres távot a Műegyetem rakpartnál, a több száz úszót vízimentők figyelik majd.

Idén négy különböző sportágban mérethetik meg magukat az utcalimpia résztvevői, a futás, a jóga és a street workout mellett szerepel a programban a Duna-átúszás. Újhelyi Botond, a szám 2017-es bajnoka, a program vezetője szerint egy jó kondícióban lévő, úszni magabiztosan tudó embernek nem okozhat gondot a táv teljesítése, azonban érdemes mentális szempontból is felkészülni a próbatételre.

"Az első meglepetés akkor éri az embert, amikor a parton szembesül vele, hogy ez bizony a Duna. Évente néhány órán keresztül van arra lehetőség, hogy az ember átússza a folyót a belvárosban, ez mindenki számára különleges élmény. A parttól ötven-száz méterre jön a következő meglepetés, ekkor nagyon erőssé válik a sodrás, itt igazán érezni a természet erejét. A táv nem túl hosszú, de fontos, hogy ne essünk pánikba" - idézte a kommüniké Újhelyi Botondot.

A szakértő azt tanácsolja az úszóknak, hogy nézzenek ki egy tájékozódási pontot a túloldalon és ahhoz viszonyítsák a helyzetüket, hiszen könnyű elsodródni.

Az eseményt a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja, azokat az úszókat, akik elfáradnak, másodperceken belül kiemelik a vízből. Az úszófolyosót a szakértők a Duna egyik legbiztonságosabb szakaszának tartják, mert ott kevés az örvény.

"Tavaly egyetlen mentésre sem volt szükség, azoknak nyújtottunk segítséget, akik nem bírták erővel, vagy lesodródtak a pályáról. Tíz hajó lesz a pár száz méteres távon az úszók közelében, a fedélzetükön szakképzett vízimentőkkel, búvárokkal. A startnál is ugrásra készen áll majd egy kolléga, ha valaki rögtön a vízbe érkezést követően megijedne" - fejtette ki Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szolgálatvezetője.

Az eseményekre a jelentkezés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A Duna-átúszáshoz szükség van egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolásra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.