Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Szeptember 17. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Terjed a chikungunya-vírus Olaszországban

Terjed a chikungunya-vírus Olaszországban

Negyvenhétre emelkedett Olaszországban szombatra a chikungunya-láz betegeinek száma, közülük a legtöbbet a közép-olaszországi Lazio tartományban regisztrálták, de a vírus már Itália más részein is megjelent.

Fokozatosan terjed a chikungunya-vírus, amely először Anzio városában jelent meg, hatvan kilométerre délre Rómától. Anzióban már 38 - többségében olasz - beteget kezelnek, Rómában hat, Latinában egy beteget tartanak számon. További személy betegedett meg az Emilia-Romagna tartománybeli Modena térségében, valamint egy 13 éves ázsiai kislány a lombardiai Mantova területén.

Anzióban és Róma egyik egészségügyi körzetében leállították a véradást. Ez az olasz fővárosban 1,2 millió embert és négy kórházat érint, ami az illetékes egészségügyi hatóságok szerint "veszélyes szintű" vérhiányhoz vezetett. A szükséges vérmennyiséget Olaszország más részeiből próbálják pótolni.

A chikungunya-vírustól érintett városokban szúnyogirtást tartottak.

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti. A betegség a 19. század óta ismert, de kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen, és Délkelet-Ázsiában. A vírus Európában először 2007-ben az olaszországi Emilia-Romagna tartományban jelent meg, ahol 250 ember betegedett meg, egyikük az idős kora miatti komplikációkban életét vesztette.

Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jutott be Itáliába: a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben "utaztak" a szúnyog lárvái. A vírust az Olaszországban 1990 óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti.

Ezzel egy időben másik 23 olasz megyében a véradás leállítását rendelték el az úgynevezett nyugat-nílusi vírus (WNV) terjedése miatt, amelynek szintén a szúnyogok a terjesztői. A WNV Olaszországban az augusztusi-szeptemberi időszakban jelenik meg, elsősorban a lovakat és az embert támadja meg. A venetói Padova térségében már négy esetet tartanak nyilván. Itt is szúnyogirtással védekeznek.

Orvosszakértők szerint a trópusi betegség az olaszországi éghajlat felmelegedésének következménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése