Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 07. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Természetes adottság a tanítási képesség

Természetes adottság a tanítási képesség

A Phi Delta Kappa (PDK) és a Gallup tanévkezdési felmérése szerint az amerikaiak többsége úgy véli, a tanítási képesség egy természetes, nem tanulható adottság.

Legyen a legokosabb a tanító!

A Phi Delta Kappa (PDK) és a Gallup 43. alkalommal elkészített tanévkezdési felmérése szerint vonzó gondolat az amerikaiak számára hogy a legjobb teljesítményű és képességű személyekből legyenek tanárok. A kérdéssel kapcsolatban 76 százalék fejezte ki egyetértését, míg 74 százalékuk bíztatná is ezeket az embereket a tanári pálya követésére, amennyiben ők maguk is éreznek erre hajlandóságot. Ráadásul a válaszadók 67 százaléka azt sem ellenezné, ha saját gyermeke döntene úgy, tanulmányai végeztével a közoktatásban tanárként helyezkedne el.

A tanítási képességet illetően a többség úgy véli, tehetség kérdése a dolog. A megkérdezettek 70 százaléka szerint tanítani az tud jól, akinek veleszületett képessége van hozzá, és 28 százalék vélekedik úgy, a szakképzésen múlik, kiből milyen tanerő lesz.

A vizsgálat szerint egyetlen olyan kérdés van, ami megosztja a válaszadókat. Arra vonatkozóan, hogy az ország jövője szempontjából mi a hasznosabb, ha a matematikai és tudományos tárgyakban jeleskedő tanulók a tanári pályát választják, vagy ha tudományos kutatóként helyezkednek el, a megkérdezettek közel fele-fele választotta a két lehetőséget. 47 százalék szerint a tudományos kutatással járna jobban az ország, míg 47 százalék szerint hasznosabb, ha az érintettek tanárként adják tovább a tudást az újabb nemzedékeknek.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.