Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. December 11. 16:01, szombat | Helyi

Térségünk fejlesztéséért: Platform az ország közepén!

Térségünk fejlesztéséért: Platform az ország közepén!

Köztudott – bár nem eléggé – hogy Dunaújváros és térsége gazdaságföldrajzi adottságai kiválóak. Ami önmagában kevés, ha nincs összefogás, együtt-cselekvés. A pénteken (2010. december 10-én) létrehozott (és a résztvevők alá

„Válámi ván, de nem az igazi”, mondhattuk Arkagyin Rajkin nyomán Dunaújváros és térségereméltnél és lehetségesnél lassúbb fejlődésére.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, a város meghatározó nagyvállalatai, nevezetesen az ISD Dunaferr Zrt, a Hankook Tire Magyarország Kft., a Hamburger Hungária Kft., a Ferrobeton Zrt. és a város legfontosabb szellemi erődjének számító Dunaújvárosi Főiskola irányító testületei egyetértésre jutottak abban, hogy közösen, egymással összehangolva alakítják ki gazdasági koncepciójukat és fejlesztési stratégiájukat a helyi kamara gesztorságával (a gesztor az ügyek vitelével megbízott személy, vagy vállalkozás).

A platform dokumentumának aláírói szerint az együtt-cselekvés a gazdasági stratégián túl a társadalmi és kulturális szempontú közös érdekekre is kiterjed. A felek vállalják, hogy eszközeikhez és lehetőségeikhez mérten részt vesznek a közös munkában a legmagasabb színvonalú innovatív tevékenységgel is. Részt vesznek a térségi társadalmi-gazdasági igényfelmérések (ajánlások) elkészítésében és kidolgozásában, a fejlesztési koncepciók és stratégiák összehangolásában és kidolgozásában, különösen a gazdaságfejlesztés, a területfejlesztés, a humán erőforrás- és oktatásfejlesztés (versenyképes oktatás, szakképzés) területein.

Az írásba foglalt elhatározást ünnepélyes aláírásával erősítette meg Bencs Attila ügyvezető igazgató (Hamburger Hungária Kft.), dr. Bognár László rektor (Dunaújvárosi Főiskola), Cserna Gábor polgármester (Dunaújváros önkormányzata), Juhász Péter vezérigazgató (Ferrobeton Zrt.), Králik Gyula elnök (Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara), Lee Sang Il ügyvezető igazgató (Hankook Tire Magyarország Kft.) és Valeriy Naumenko vezérigazgató (ISD Dunaferr Zrt.).

Elsőként Cserna Gábor méltatta a deklarált összefogás jelentőségét. Dicsérte önálló városi kamaránk kezdeményező szerepét, kiemelte, hogy az év elején hatályba lépő Új Széchenyi Terv különösen igényli a reálszféra, az önkormányzatok és a társadalmi szervezetek közötti együttműködés magasabb szintű, hatékonyabb megszervezését, a fejlesztési stratégiák, a koncepciók, a programok összehangolását.

Mind Cserna Gábor, mind Králik Gyula kifejezésre juttatták a platform nyitott voltát. Várják mind a szűkebb, mind a tágabb térségben (ezért Közép-Duna Térségi Gazdaságfejlesztési Platform a szerveződés neve) működő kis, közepes és nagyobb cégek, önkormányzatok csatlakozását, természetesen a Duna mindkét oldalán elhelyezkedő térségekből. Az is elhangzott: a Százhalombatta Paks energetikai tengely és a Székesfehérvárott Dunaújvárosban Kecskeméten koncentrálódó ipari övezetek stratégiai együttműködése nemcsak kívánatos, többlet-eredményt is hozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.