Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 23. 15:26, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Timosenko kihallgatható állapotban van?

Timosenko kihallgatható állapotban van?

A hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető, volt kormányfő nem szenved semmilyen súlyos betegségben és kihallgatható állapotban van – közölték a hatóságok.

„Julija Timosenko teljes orvosi kivizsgáláson esett át egy kijevi egészségügyi intézményben” – közölte Olekszandr Aniscsenko egészségügy-miniszter az Interfax hírügynökség szerint. Timosenko MRI-, ultrahang- és röntgenvizsgálaton esett át – tudatta a büntetés-végrehajtási szolgálat közleményében. „A vizsgálatok semmilyen életveszélyes patológiai elváltozást nem mutattak ki” – áll a közleményben, amely szerint semmi akadálya, hogy folytassák a Timosenko elleni „igazságszolgáltatási eljárásokat”.

Nyina Karpacsova, az ukrán parlament emberjogi megbízottja és Timosenko rokonai szerint viszont a volt kormányfő súlyos gerincbántalmakban szenved, ágyhoz kötött és erős fájdalmai vannak. Nagynénje szerint a panaszai egy 2009-es autóbaleset következményei. Viktor Janukovics elnök kedden jelentette be, hogy a börtönön kívül kezelik Timosenkót, és kivizsgálják állapota súlyosságának megállapítása céljából.

Mint ismert, augusztus óta őrizetben lévő Timosenkót októberben hétévi börtönre ítélték nem jogerősen hivatali hatalommal való visszaélés vádjával, az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötése miatt. Egy előzetesek számára fenntartott kijevi fogdában őrzik.

A Timosenko-ügy „igazságos” felülvizsgálatától tette függővé kedden Kijevben az EU-tag Litvánia elnöke, Dalia Grybauskaite a decemberre tervezett EU–Ukrajna csúcstalálkozó megtartását. Korábban az ukrán parlament elutasította azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint a volt kormányfő csak kevésbé súlyosan büntetendő gazdasági bűncselekményt követett el.

Címkék: Julija Timosenko

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.