Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Szeptember 08. 07:38, szerda | Helyi

Tízmillióból száz randevú

Tízmillióból száz randevú

Az Intercisa Múzeum egyike volt annak a tíz múzeumnak, amely két éve részt vehetett abban az uniós modellkísérletben, amelynek célja volt a régészet tudományát, a tárgyi (múzeumi) értékmentést közel vinni (megszerettetni) a fogékony k

Ez nem volt nehéz gyakorlat városunk múzeumi szakemberei számára, hiszen jó évtizede végeztek ilyen munkát (is). Most a 2010/2011-es tanévben 10 millió forint pályázati pénzt fordíthat az Intercisa Múzeum lényegében ugyanilyen célra.

Sajtótájékoztató keretében (2010. IX. 6.) tudatta a közvéleménnyel Matussné Lendvai Márta, az Intercisa Múzeum igazgatója és Medvegy Zsuzsa projektmenedzser az elnyert TÁMOP pályázat mibenlétét és a megszervezhető mintegy száz tanóra/előadás/műhelyfoglalkozás néhány érdekesebb jellemzőjét. Tervezik többek között felsőbb osztályos diákok számára szabadegyetem jellegű előadássorozat beiktatását. Közülük az egyiket Dezső Tamás, az ELTE professzora tartja majd, de rajta kívül más neves előadók is meghallgathatók lesznek az Intercisa Múzeumban.

E tájékoztatón elhangzott, hogy az előadások nyitottak lesznek, nem csak az együttműködő iskolák növendékei vehetnek részt azokon, hanem a körükbe nem tartozó érdeklődők is.

A mintegy száz foglalkozás keretében többek között lesz „Kiásott történelem” címmel három múzeumi történelemóra sorozat, középiskolásoknak; „Historiart” címmel művészettörténeti sorozat középiskolásoknak; „Régen élt emberek emlékei” címmel múzeumi óra sorozat óvodásoknak. Ugyancsak a legkisebbeknek készül egy sorozat „Mesélő múzeum” címmel. Ez utóbbihoz óvónők közreműködését is várják. Lesz „Leletvallató” címmel három sorozat általános iskolásoknak és tíz alkalommal szerveznek műhelyfoglalkozást „Mikor, hogyan, kiknek készült?” címmel, középiskolásoknak. Mindeme programok illeszkednek az iskolák történelem-oktatásához.

A múzeummal (korábban is és ebben a projektben is) együttműködő oktatási intézmények: Széchenyi István Gimnázium, Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, az Arany János, a Szórád Márton, a Vasvéri Pál és a Móra Ferenc általános iskolák, a Napsugár és Szivárvány óvodák.

Az Értékmentés, Élményszerzés elnevezésű pályázat fő pályázója Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága. A támogatás 100%, azaz nem igényelt önrészt. A dunaújvárosi Intercisa Múzeumot megillető szoros elszámolású támogatás összege tízmillió forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.