Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Több mint 1,3 millió diák kezdi meg a tanévet szeptemberben

Több mint 1,3 millió diák kezdi meg a tanévet szeptemberben

Több mint 770 ezer általános iskolás, 450 ezer gimnazista és szakközépiskolás, 130 ezer szakiskolás kezdi meg a tanévet szeptember 1-jén. Iskolákat nem zártak be, miközben többnek új fenntartója lesz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A köznevelési államtitkárság hangsúlyozta: a becsült adatok szerint idén a pedagógusok mintegy 160 ezres létszáma a tavalyihoz képest várhatóan nem változik.

Beszámoltak arról, hogy a nemzeti tanévnyitónak és a hozzákapcsolódó egész napos Diákcsemege Fesztiválnak az idén Debrecen ad otthont. Az ünnepélyes tanévnyitó helyszíne a Debreceni Református Kollégium lesz. Megemlítették, hogy közhiteles nyilvántartásban jelenleg 2613 Klik-fenntartásban működő köznevelési intézményt tart nyilván az Oktatási Hivatal. Emlékeztettek arra is, hogy a köznevelést is felügyelő emberierőforrás-miniszternek május 31-éig lehetett arról döntést hoznia, hány nevelési-oktatási intézményt szüntet meg jogutód nélkül, ám ilyen döntés nem született. Megjegyezték: négy önkormányzat nyújtott be kérelmet, hogy szeptemberben újraindulhasson az alsó tagozat a településükön, de ezek nem önálló intézményként, hanem tagiskolaként jönnek létre.

A vidékfejlesztési miniszter 45 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben. Ebből teljes átadás 22 intézményt érintett. A többi 23 esetben az intézményből az agrár szakképzési feladatok kerültek át az új fenntartóhoz, de a 23 intézmény továbbra is a Klik fenntartásában marad – jegyezték meg. A közlemény szerint egyes nemzetiségi oktatást végző köznevelési intézmények fenntartói feladatai szeptember 1-jétől átkerülnek az érintett országos nemzetiségi önkormányzatokhoz, és 22 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben egyházi jogi személy. Utóbbiakból teljesen 15-öt adtak át, tehát 15-tel csökken a Klik fenntartásában levő intézmények száma. Egy iskola alapítványi, egy pedig kollégiumegyesületi fenntartásba kerül - tették hozzá.

Információik szerint a tankönyvek átlagára 1206, a tankönyvcsomagok átlagára pedig 12 691 forintra tehető. Ezen belül az alsós tankönyvcsomag átlagára 12 254, a felsősé pedig 13 183 forint lesz. Összesen 1 124 030 tankönyvcsomagot osztanak ki. Jelenleg 4972 tankönyvvé nyilvánított kiadvány szerepel a tankönyvjegyzéken. Ez a magas szám magában foglalja az összes köznevelési intézményben működő évfolyam számára szóló tankönyvet, munkafüzetet, feladatgyűjteményt, kisegítő könyvet – írták.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági feltételei nem változtak, olyan gyerekek kaphatják, akik gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát (37 050 forint), speciális esetekben 140 százalékát (39 900 forint). A jogosultságot alkalmanként egy év időtartamra állapítják meg. A kedvezményre jogosult gyerekeknek augusztusban és novemberben természetbeni támogatásként úgynevezett gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt biztosítanak, amelynek értéke fejenként és alkalmanként 5800 forint. Az utalvány élelmiszer, ruházat, tanszer vásárlására is felhasználható. A rászorulók ezenkívül a gyermekétkeztetésben kapnak kedvezményeket, valamint tankönyvtámogatásban részesülnek és támogatást kapnak a kollégiumi díjukhoz is. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 2013 júliusában 7160 gyermek esetében szünetelt az iskoláztatási támogatás folyósítása az igazolatlan hiányzások miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk