Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 22. 13:27, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Több mint 2460 milliárd forint fordítható közútfejlesztésre 2020-ig

Több mint 2460 milliárd forint fordítható közútfejlesztésre 2020-ig

Több mint 2460 milliárd forint fordítható a közúthálózat fejlesztésére 2020-ig, amelyből 1279 milliárd forint hazai forrás

- mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Győrben, a várost keletről elkerülő út második, 3,8 kilométer hosszú szakaszának átadásán.

Pana Petra hangsúlyozta: az összegből mintegy ezer kilométer új, négysávos autópálya és gyorsforgalmi út épül meg. A következő hat évben pedig az ezer négyzetkilométerre vetített hálózatsűrűség 22,5 kilométer lesz Magyarországon, meghaladja az európai átlagot - tette hozzá.

Az idei komplex útfelújítási programban 69 milliárd forint költségvetési forrásból mintegy 568 kilométernyi közút épült meg - fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár felidézte, a kormány 2014-ben fogadta el a 2030-ig szóló Nemzeti Közlekedési Infrastruktúrafejlesztési Stratégiát, amelynek kiemelt célja, hogy az valamennyi autópálya kiérjen az országhatárra, a megyei jogú városokat pedig gyorsforgalmi utakkal kössék össze a sztrádákkal.

Úgy fogalmazott, hogy a kormány eltökélt azon útfejlesztések iránt, amelyek egy régió, egy város gazdaságát erősítik, mert a mai gazdasági környezetben alapvető elvárás, hogy közúton megközelíthető legyen a terület.

Beszélt arról is, hogy a győri keleti elkerülő nettó 3,3 milliárd forintból megépült 3,8 kilométer hosszú, kétszer egysávos szakasza a korábban megépült 4,4 kilométer hosszú szakaszhoz kapcsolódva Gönyűt és Nagyszentjánost köti össze az M1-es autópályával.

A három ütemben megvalósuló, összesen 13,4 kilométeres út 2018 elejére készül el és összeköti az M1-es autópályát a 14-es úttal, amellyel könnyebben lesz megközelíthető Szlovákia.

Simon Róbert Balázs, fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos arról beszélt, hogy amikor elkészül a 813-as számú út harmadik üteme is, a város észak-keleti része is bekapcsolódik a megyeszékhely vérkeringésébe, és úgy tudnak Szlovákia, vagy Budapest irányába utazni, hogy nem kell a belvárosba bemenniük.

Az út egyben új vállalkozások létrejöttét is ösztönzi majd a térségben - fűzte hozzá.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Győr fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a képviselők elkötelezettek a város fejlesztésében.

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt években mintegy 25 milliárd forintnyi fejlesztési összeget adott a megyeszékhelynek. Ennek az összegnek hangsúlyos része a jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beruházásaihoz kapcsolódik.

Mayer András, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a harmadik ütem keretében mintegy 5,2 kilométer hosszú utat és egy hidat építenek a Mosoni-Dunán. A munkálatok várhatóan 2017 év elején kezdődnek.

Címkék: út, útfejlesztés, közút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.