Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2011. November 05. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Tolna nem úszkál a tengeriben

Tolna nem úszkál a tengeriben

Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolna megyében, ahol még a takarmánynövény területének több mint egytizedén nem fejeződött be a betakarítás.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának november eleji adatai szerint a kukorica 110 654 hektáros vetésterületéből eddig 94 105 hektáron végeztek a betakarítással; a növény hektáronként 7,4 tonnás termést hozott, ami fél tonnával elmarad a tavalyi átlagtól és közel egy tonnával a várttól. Az olajos növények közül 25 ezer hektáron termett napraforgóból hektáronként 2,8 tonnát, a mintegy ötezer hektáron termesztett repcéből hektáronként 2,65 tonnát takarítottak be, mindkettő magasabb a tavalyi átlagnál.

Palásti Barbara, az igazgatóság földművelésügyi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a gyengébb termés egyik oka a nyári aszályos időjárás, másrészt az, hogy a homokos területeken, illetve ott, ahol a tavaszi belvíz miatt csak májusban tudtak vetni, nem fejlődött megfelelően a növény. A jó termőterületnek számító dombóvári körzetben 8,4 tonnás, Paks környékén 7,1 tonnás termést takarítottak be.

Az osztályvezető megjegyezte: idén megérte olajos magvakat termelni; a napraforgót 95-110 ezer, a repcét akár 120-130 ezer forintos tonnánkénti áron is értékesíthették a termelők. Kukoricára év elején 55-57 ezer forintos áron kötöttek szerződést, jelenleg 50-55 ezer forintot kínálnak a növény tonnájáért.

A szakember beszámolt arról is, hogy a szárazság miatt az őszi vetés is jelentős késésben van. A 250 ezer hektáros Tolna megyei vetésterületen idén 48 ezer hektáron terveznek őszi búzát vetni a gazdálkodók, ami háromezer hektárral több a tavalyinál. A gabona azonban eddig csak 35,8 ezer hektáron került a földbe, és elmaradásban van a 7,2 ezer hektáron tervezett árpa vetése is.

Emiatt valószínű, hogy őszi búzát kisebb területen termesztenek majd Tolna megyében, és a tavaszi vetésű kukorica vetésterülete tovább nő, várhatóan tízezer hektárral meghaladja az idei területet.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: