Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2011. December 02. 07:51, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország európai uniós csatlakozási folyamatának mind az Európai Unió, mind Ankara szempontjából kulcsfontosságú stratégiai és gazdasági szerepe van.

Állapította meg egy csütörtökön megjelent közös írásban tizenegy EU-tagállam, köztük Magyarország külügyminisztere.

Az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver brüsszeli hírportálon megjelent írásban Martonyi János, a német Guido Westerwelle, a brit William Hague, a svéd Carl Bildt, az olasz Giulio Terzi, a cseh Karel Schwarzenberg, a litván Audronis Azubalis, a lett Edgars Rinkevics, a finn Erkki Tuomioja, a szlovén Samuel Zbogar és az észt Urmas Paet úgy vélte, hogy a két fél együttes fellépéssel „képes találni egy olyan utat, amely biztonságosabban vezet át a jelenlegi gazdasági és politikai viharokon”. Az EU a nemzetközi gazdasági válság idején sem fordíthat hátat szomszédjainak – szögezték le.

A cikk írói megerősítették azt az álláspontjukat, hogy Törökország fontos gazdasági partnere az EU-nak, s növekvő regionális hatalomként a közös külpolitikai célok megvalósításához is hozzá tud járulni. A miniszterek szerint az év elejei „arab tavasz” is hangsúlyossá tette: az uniónak és Ankarának egyformán érdeke biztosítani, hogy a térségben bekövetkező változások pozitív természetűek legyenek.

A szerzők üdvözölték és részben felsorolták azokat az eredményeket, amelyeket Törökország ért el a politikai, a gazdasági, a demokratikus és a társadalmi reformokban, ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Ankarának még további erőfeszítéseket kell tennie, hogy teljesítse az uniós normákat (beleértve az alapvető jogok teljes körű biztosítását is) és segítse a megosztott Ciprus ügyének rendezését is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 17:05, kedd | Külföld

Az EP jóváhagyta az euró horvátországi bevezetését

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós parlament kedden.

2022. Július 05. 06:00, kedd | Külföld

Tovább erősödik a spanyol turizmus a koronavírus-járvány után

Tovább erősödik a spanyol turizmus a koronavírus-járvány után; az idén májusban ötször annyi külföldi turista utazott a dél-európai országba, mint tavaly ugyanebben a hónapban

2022. Július 05. 05:00, kedd | Külföld

Gyakoribbá válhatnak az olaszországihoz hasonló jégcsuszamlások

Valószínű, hogy a Föld melegedésével gyakoribbakká válnak az olyan események, mint a vasárnapi észak-olaszországi jégcsuszamlás - állapították meg tudósok.

2022. Július 04. 17:06, hétfő | Külföld

Megduplázódott koronavírusosok száma Romániában

Egy hét alatt csaknem kétszeresére emelkedett Romániában a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter szerint pedig még legalább egy hónapig további emelkedésére lehet számítani.