Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 23. 14:17, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Torontóban megemlékeztek a magyar romagyilkosságokról

Torontóban megemlékeztek a magyar romagyilkosságokról

A szervezők szerint mintegy kétszázan vettek részt szerda este azon a gyertyagyújtáson, amelyet Torontóban a 2008-2009-ben elkövetett magyarországi romagyilkosságok emlékére rendeztek, ami egyben tiltakozás is volt.

"Ez nem tüntetés, csupán a közösség válasza arra, ahogyan a kanadai kormány bánik a roma menekültekkel valamint a kanadai menekültügyi törvény nyáron várható szigorítására" - így nyilatkozott telefonon az MTI-nek az esemény egyik szervezője, Gina Csányi-Robah, a torontói Roma Közösségi Központ igazgatója. A közösségi vezető szerint a részvevők ekképp mutathatták ki állásfoglalásukat ezzel az emberi jogi problémával kapcsolatban. A rendezvényen részt vett több Ontario tartománybeli baloldali és liberális politikus.

Gina Csányi-Robah rámutatott, hogy noha Jason Kenney kanadai konzervatív bevándorlásügyi miniszter részben a benyújtott roma menedékkérelmek nagy számának visszavonásával indokolta a menekültügyi szabályozás megszigorítását, e mögött nem az áll, hogy a folyamodványok benyújtói nem a fenyegetettség elől menekültek el, hanem az, hogy a nyelvet nem beszélő, gyakran iskolázatlan emberek nem ismerik eléggé a bonyolult bevándorlási rendszert, s az ügyeiket intéző ügyvédek szakszerűtlenül jártak el.

"Fontos, hogy a kanadai közvélemény pontosan lásson bennünket, lássa, milyen ezeknek az embereknek a sorsa, miért jöttek el, milyen erőfeszítéseket tesznek Kanadában" - mondta telefonon az MTI-nek a parkdale-i iskolakomplexumban megtartott esemény társzervezője, Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért egyesület vezetője. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a romák képesek legyenek közösen fellépni a "népirtás veszélyével szemben" az érdekeik képviselete érdekében, és bejelentette, hogy hamarosan megalakul a Mozgalom a Kanadai Romák Jogaiért nevű szervezet.

Horváth elmondta, hogy noha a tatárszentgyörgyi gyilkosságok után 3 ezren vettek részt az áldozatok temetésén, a roma "mártírok" halála nem váltott ki elégséges szolidaritást a magyar társadalomból, amelynek a 63 százaléka a Tárki decemberi felmérése szerint "a bűnözés benne van a cigányok vérében". Mint mondta, ez utat nyit a szélsőjobb térnyerésének.

A kanadai bevándorlásügyi miniszter nemrégiben azzal indokolta az észak-amerikai ország menekültügyi gyakorlatának megszigorítását, hogy tavaly mintegy 5 ezer magyar állampolgár, zömmel feltehetően roma kért menedéket, akik visszaélnek az ottani jóléti intézményrendszer nyújtotta kedvezményekkel. Ezzel kapcsolatban Horváth Aladár kijelentette: lehet, hogy tényleg vannak, akik kihasználják a rendszert, de egyúttal javasolta, hogy Ottawa küldjön tényfeltáró bizottságot Magyarországra és vizsgálja meg a valóságos helyzetet, például azt, hogy Gyöngyöspatán üldözik-e a cigányokat.

Horváth hangoztatta, hogy Kanadának be kellene fogadnia azokat az embereket, akik hitelt érdemlően be tudják bizonyítani, hogy üldözik őket. Csányi-Robah szerint noha Magyarország jogrendjének alkotórészei az emberi jogok, nem sok történik azok betartatása és a felelősségre vonás érdekében. Mint mondta, az országban 11 szélsőjobboldali félkatonai szervezet működik.

Gina Csányi-Robah és Horváth Aladár márciusban fel fog szólalni a kanadai parlament emberi jogi albizottsága előtt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése