Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Továbbra is az ezüstfenyő a befutó

Továbbra is az ezüstfenyő a befutó

Sokan választják a gyökeres, konténeres fenyőt karácsonyra, hogy később ki tudják ültetni a kertbe. A legnépszerűbb még mindig az ezüstfenyő, bár az utóbbi években egyre nagyobb kedvenc lett a Nordmann-fenyő, azaz a kaukázusi jegenyefenyő, amelynek semmi köze nincsen Normandiához vagy a vikingekhez, első leírójáról, Alexander Nordmann botanikusról kapta a nevét - mondta a Kossuth Rádióban Meggyes Éva, kertészmérnök.

A párás vidékek növénye, igazán jól Magyarország nyugati részén érzi magát, bár öntözött kertekben máshol is megmarad. Ennek ellenére a szakember inkább az ezüstfenyő vásárlását ajánlja, ha a fát karácsony után ki akarjuk ültetni a kertbe. Az ezüstfenyő szintén nem őshonos Magyarországon, Amerikából érkezett hozzánk, de nálunk is megtalálta a helyét. A zöldestől a kék különböző árnyalatáig ma már nagyon sok fajtája létezik, Meggyes Éva szerint a legszebb az ezüstös kék színű, magyar nemesítésű, Edit nevű fajta.

Meggyes Éva felhívta a figyelmet arra is, a fenyőfa kiválasztáskor ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy melyik fajta tetszik, hanem azt is, hogy mennyi hely van a kertben, a fenyők ugyanis nagyra nőnek.

A kertészmérnök néhány ritkaságot is említett a műsorban, például az Oregon államból származó, de Európában is meghonosodott duglászfenyőt, amely David Douglas skót botanikusról kapta a nevét, ő találta meg először Kanadában ezt az akár 50-60 méter magasra megnövő fát. Szintén Oregon államból származik a kevésbé ismert, szálfaegyenes sárga fenyő is.

A német szokást átvéve a lucfenyő volt az első, amely Magyarországon karácsonyfának elterjedt. A lucfenyő Németország, Ausztria, Magyarország területén gyakoribb, mint a fekete- vagy az erdei fenyő. Neve arra utal, hogy magas gyantatartalma miatt fényes tűzzel ég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk