Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. November 28. 07:28, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Trump azt állítja, három államban csaltak az elnökválasztáson

Trump azt állítja, három államban csaltak az elnökválasztáson

Donald Trump megválasztott republikánus elnök azt állította vasárnap, hogy megnyerte volna a leadott szavazatok többségét is a november 8-i elnökválasztáson, ha három szövetségi államban nem csaltak volna.

Trump közölte, hogy New Hampshire-ben, Virginiában és Kaliforniában elcsalták a szavazók által leadott voksok arányát, mert ezekben az államokban illegális bevándorlók is voksoltak, nekik pedig nincs is szavazati joguk. Bizonyítékokról azonban nem tett említést.

A megválasztott elnök vasárnap egy sor Twitter-üzenetben reagált arra, hogy három szövetségi államban újraszámolják a szavazatokat. Ez a Zöldek volt elnökjelöltjének, Jill Steinnek a kérésére történik, és Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje is csatlakozott az újraszámlálást támogatókhoz.

Stein pénteken jelentette be, hogy Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban kéri az újraszámlálást, s a költségek fedezéséhez össze is gyűjtött 3,8 millió dollárt. Azt mondta, nincs ugyan bizonyítéka arra, hogy az említett államokban csaltak volna, de mivel Donald Trump azokban a körzetekben győzött, ahol elektronikusan történt a voksolás, ő aggódik, hogy ez esetleg azért alakult így, mert külföldi hackerek behatolhattak a számítógépes rendszerbe és befolyásolhatták a választási eredményt.

A Zöldek volt elnökjelöltje azt is hozzátette: nem Donald Trump elnökségének aláásása a célja, hanem a választási eredmények megnyugtató tisztázása. Napokig tartó hallgatás után Hillary Clinton és csapata is csatlakozott az újraszámláláshoz, s Clinton egyik ügyvédje, Marc Elias jelezte: a Clinton-csapat is tevékenyen részt vesz a voksok újraszámlálásában. A The Washington Post vasárnap az internetes kiadásában idézte Eliast, aki azt állította: Clinton kampánycsapata több száz üzenetet, elektronikus levelet, telefonhívást kapott, amelyben az újraszámlálást sürgetik az említett három szövetségi államban.

Az újraszámlálás erőltetése megosztja a demokratákat is. Bernie Sanders szenátor, aki Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, vasárnap több televízióban is nyilatkozott. S bár leszögezte, hogy az újraszámlálás kéréséhez mindenkinek joga van, az ABC televízióban például fontosnak tartotta hangsúlyozni: "az újraszámlálást nem a demokraták csinálják. Ezt a Zöld Párt kezdeményezte". Sanders szenátor szerint az újraszámlálás "nem nagy ügy", és lényegében nem változtat az elnökválasztás végeredményén.

Hasonlóképpen nyilatkoztak politikai elemzők is. Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus-professzora az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) és a CBS-ben egyaránt azt fejtegette, hogy az újraszámlálás nem változtat az eredményen. Richard Hasen, a Kalifornia Egyetem választási joggal foglalkozó professzora a The Washington Postnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy nincs esély a választási eredmény megváltoztatására.

Donald Trump szombaton közzétett első Twitter-üzeneteiben még csak azt írta: "szomorú" az ügy, Jill Stein kezdeményezése átverés, és csak arra jó, hogy Stein "megtömje a saját zsebét". Vasárnap azonban - miután kiderült, hogy Clinton is támogatja az újraszámlálást - valóságos Twitter-offenzívát indított, sorozatban tizenkét bejegyzést téve közzé az ügyben. Az egyikben újraközölte Clinton vereséget elfogadó beszédét, amelyben Clinton a többi között azt mondja híveinek: el kell fogadniuk, hogy "Donald Trump lesz az elnökünk". Egy másik üzenetében Clinton azon mondatait idézi, amelyekkel őt, azaz Donald Trumpot ostorozta, mondván, ha nem akarná elfogadni a választási eredményt, azzal aláásná az amerikai demokrácia alapjait.

Az Obama-kormányzat egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője még szombaton azt mondta a Politico című lapnak, hogy kitartanak a választási eredmények mellett, "amelyek pontosan tükrözik az amerikai nép akaratát". Majd hozzátette: "A szövetségi kormány nem észlelte semmi jelét a választási folyamat megakasztását célzó számítógépes bűnözésnek, s úgy gondoljuk, hogy a választásaink szabadok és korrektek voltak."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése