Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 28. 10:41, szerda | Helyi

Tudástranszfer és innováció

Tudástranszfer és innováció

Új kifejezést tanulunk, ez a tudástranszfer. Hogy mit tartalmaz pontosan, s mire használható, erről beszélgettünk Horváth Anitával a projekt konzorciumi partnerének, a DV N Zrt-nek innovációs menedzserével

- A Tudástranszfer pályázat célja olyan non-profit tudástranszfer központok, innovációs ügynökségek, „tudásparkok” kialakítása és támogatása az adott növekedési zóna felsőoktatási és helyi önkormányzati kapacitásaira építve, amelyek multiplikátor hatást gyakorolhatnak a régió gazdasági versenyképességének erősítésében és K+F+I tevékenységének hasznosításában.
- Hogy kerül a DV N Zrt a képbe?
- A helyi önkormányzat szerepét jelen pályázatban az Önkormányzat 100%-os tulajdonában résztvevő DV N Dunaújvárosi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. látta el. A társaság készítette el a Integrált Településfejlesztési Stratégia Megalapozó tanulmányát, valamint a Településfejlesztési Koncepciót. A társaság közreműködésével tehát elkészült egy a város fejlesztési irányát szolgáló stratégia – ez a fejlesztési irányvonal úgymond kiegészíthető, hiszen a dunaújvárosi önkormányzati, eddig elkészült fejlesztési célok összekapcsolódnának a Dunaújvárosi Főiskola szakmai-kutatási-fejlesztési irányvonalával valamint a gyakorlati megvalósítást a későbbiekben ellátó vállalatokkal és Civil szervezetekkel. A konkrét feladat tekintetében úgy kapcsolódott be a DV N Zrt. a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/Konv-2015-0009 sz. projektbe, a társaság alkalmazásában álló szakembereknek feladata volt a fejlesztendő területek felkutatása, környékbeli települések önkormányzatainak, gazdasági szereplőinek felkutatása, majd a fejlesztési célok kapcsán tanulmányok kidolgozása és azok a konzorciumi partnerekkel közös gyakorlati megvalósítása.
- A projekt sok elemében Dunaújváros növekedési zóna fejlesztési stratégiája és gazdaságfejlesztési akcióprogramja…
- Az elkészült térségi iparági elemzés megvizsgálja a térségi iparágakat az önkormányzatok, a vállalkozások továbbá a non-profit szféra képviselőinek körében. Ezen felül részletesen foglalkozik az önkormányzati intézmények és szervezetek ágazati-gazdasági érintettségével, az önkormányzati működtetésű ipari parkok és ipari területek szektorális vizsgálatával. Az Együttműködési hálózati vizsgálat készítése során áttekintésre került a DV N Zrt. kapcsolati hálója, különös tekintettel a cég által lebonyolított, illetve menedzselt projektekben részt vevő partneri körre. A vizsgálat részeként a projekt fókusszal, a jövőbeni együttműködési lehetőségek feltárása céljából kerültek elemzésre a kapcsolatrendszereket.
A projekt végéig elkészül még a Projekt eredményei hatékonyságának vizsgálata keretében – a jó gyakorlatok feltérképezése egy végtanulmány formájában, a szükséges jogi felépítési módozatokkal, valamint az együttműködést elősegítendő a szervezeti működési dokumentumok átvilágítása, működési hatékonyság vizsgálata.

- Melyek a tapasztalataik?
- A DV N Zrt. a projekt szakmai megvalósításához a fentiek alapján járult hozzá, úgy véljük, hogy a 21. században jelentős cél, hogy eljuttassuk a „fejlesztési üzenetet” a város, a vállalkozói szféra és a lakosság felé – célunk egy interaktív kommunikáció kialakítása, ahol a városlakó is érezheti, hogy tevőlegesen is részt tud venni a városi fejlesztésben, a társadalmi csoportok segítésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.