Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 14. 10:57, kedd | Helyi
Forrás: Solymár Kinga

Tükörkép a máról

Tükörkép a máról

Együttállás, együtt látás, együtt érzés………. a máról, a holnapról és a tegnapról gondolkodó művészek kiállítása nyílt meg pénteken a Kortárs Művészeti Intézet falai között.

Az együttállás címet viselő tárlat, majdnem ötven kortárs alkotó munkát vonultatja fel, a legfiatalabbaktól a „nagy öregnek" számító művészekig, a fotó-, képző-, és iparművészetből.  A tárlat érdekessége, hogy nagyon különböző alkotásokat látni egy térben, ami nem csak azért van, mert különféle művészeti ágak képviselői a kiállítók. Hanem a technikák sokszínűségében tobzódunk, a számítógép installációtól kezdve a kollázsokon át, a japánkert hangulatát idéző urnákig, mindenféle elsőre furának tetsző alkotás látható. Szürreális párosítások, mint ahogy Dali mondta: „mint az esernyő a boncasztalon".

De különbözőség mégis egy irányba mutat, hiszen ezek a művészek mind a mában élnek, velünk a befogadókkal együtt. Ezért amikor megállunk egy alkotás előtt, kivonjuk magunkat a környezet zsibongásából és elmerülünk az előttünk lévő tárgy részleteiben, aztán tovább indulunk és következőt is szemügyre vesszük. Azon kapjuk magunkat, hogy ez a sok minden itt, tényleg együtt áll, mert ugyanazok a problémák, legyen az szociális vagy társadalmi, ugyanazok az érzések, fóbiák és giccs köszön vissza ránk, amivel minden nap találkozunk.

A befogadói attitűdöt megnehezíti a tárlat zsúfolt hatása, ezért érdemes a nekünk tetsző alkotásokat vizsgálni és az azokból kapott benyomást összegezni, talán így a mondani való hamarabb kikerekedik. Persze ez csak javaslat, az érdeklődök számára. Viszont a kiállítás kötelező, és nem csak azért, mert mindenki fog találni magának tetszőt, hanem mert mi világunk tükör képét tárja elénk.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, az október 22-ig tekintheti meg a kiállítást, a KMI-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.