Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túl nagy a külföldi bankok súlya itthon

Túl nagy a külföldi bankok súlya itthon

A régióban sehol nem olyan alacsony a belföldi tulajdonban lévő pénzintézetek aránya, mint hazánkban.

A régióban sehol nem olyan alacsony a belföldi tulajdonban lévő pénzintézetek aránya, mint hazánkban – derül ki a Nemzetközi Valutaalap egyik tanulmányából. A magyarországi bankok már a kilencvenes évek közepén is nagyrészt külföldi tulajdonban voltak. A kormány célja, hogy ötven százalékra növelje a hazai pénzintézetek súlyát – írja a Magyar Nemzet.

A Valutaalap egyik, az idén publikált műhelymunkája arra is rávilágít, hogy hazánk 2009-ben a maga 92 százalékos külföldi kitettségével a 137 vizsgált ország között hátulról a hatodik helyet foglalta el. Csak olyan államok bankrendszere függött jobban a határon kívül bejegyzett intézményektől, mint Madagaszkár, Zambia, Barbados, Burkina Faso és a már említett Luxemburg. Ha a szűkebb régiónkat vesszük szemügyre, akkor is szembetűnő a külföldi tőke túlsúlya a magyar bankrendszerben. Csehországban, Lengyelországban a pénzintézetek több mint harminc százaléka hazai kézben van. Szlovéniában 35, Ausztriában pedig mindössze tíz százalék a külföldiek aránya. Hazánkat egyedül Szlovákia közelíti meg ezen a téren. Ezen tények ismeretében a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint érthető a kormány azon törekvése, hogy megpróbálja egyensúlyba hozni a bankrendszer hazai és külföldi szereplőit. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég arról beszélt: a kabinet egyik kiemelt célja az, hogy a belföldi tulajdonban lévő pénzintézetek piaci részesedését ötven százalékra emelje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk