Városlista
2021. május 11, kedd - Ferenc

Hírek

2020. Május 08. 16:49, péntek | PR

Túlélés a koronavírus idején: alkalmi munkák előnyben

Túlélés a koronavírus idején: alkalmi munkák előnyben

A koronavírus világszerte padlóra küldte a gazdaságot. Rengetegen veszítették el az állásukat és kerültek nehéz helyzetbe. A túlélők most a kaméleonok lesznek, akik a jég hátán is megélnek. De hogyan?

Átrendeződő viszonyok

A vírus nyomán várhatóan egy elég komoly gazdasági válság fog elindulni, ami alapjaiban rendezi át az elmúlt néhány évben kialakult, munkaerőhiánnyal küzdő munkaerőpiacot. De nem csupán a munkakeresők száma növekszik meg a szemünk előtt, hanem maga a munkaerőpiac is átrendeződik.

Sok cég megy vagy ment már csődbe, mert taralékok hiányában nem tudott megbirkózni a satufékkel történt gazdasági leállással. A megmaradó cégek viszont virágzásnak indulnak majd és válogathatnak a képzett munkaerőben. Az átmeneti időszakban viszont, amíg tart a leállás és nagy a bizonytalanság, a munkaadók álláskínálata is megváltozik.

Az alkalmi munkák virágzása

A jelenleg kialakult munkakörnyezetben hirtelen és drasztikusan felértékelődik az alkalmi munka mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók szemében több oknál fogva is. Egyrészt a tervezhetőség a minimálisra csökkent, ugyanakkor vannak feladatok, amik ellátásra várnak. Ezt egyszerűen tudja megoldani, ha a munkaadó csak alkalmi jelleggel, fix munkaviszony nélkül, vagy csak néhány hónapra vállalja a munkavállaló foglalkoztatását.

Az alkalmi munka minimális kötelezettségvállalás a munkaadó részéről. Sokszor csak néhány hetes megbízatásokról van szó, vagy éppen egy projekthez kapcsolódóan van szükség plusz munkaerő bevonására.
Korábban az alkalmi munka enyhén negatív érzetet hordozott magában. Segédmunkákra, idény jellegű, kevés hozzáadott értéket termelő feladatokra alkalmazták. Ez várhatóan most változni fog, hiszen az alkalmi munkák iránti érdeklődés is fokozódik, másrészt pedig a cégek olyan feladatokat is időszakos foglalkoztatással fognak megoldani, amit korábban munkaviszonyban tettek.

Milyen területen várnak alkalmi munkák?

Ezeknek a változásnak köszönhetően kibővül a kör, amiben alkalmi munkát lehet találni. Egy friss keresés alkalmi munkákra azt mutatja, hogy a szokásos animátor, árufeltöltő, építőipari szakmunka stb. mellett lényegében bármilyen munkakörben lehet már alkalmi jelleggel munkát találni.
Műszaki jellegű munkák mellett ügyfélszolgálati, pénzügyi, értékesítési és ipari munkák is felbukkannak, csak hogy néhányat említsünk. Az alkalmi munkák most inkább rövid távú, néhány hónapra vagy legfeljebb egy év időtartamra szóló munkaszerződéseket jelentenek.

Hogyan fogjunk álláskereséshez?

Nem könnyű most új munkahelyet találni. Aki a vírus válság elején, már korán elvesztette a munkáját, mostanra elég nehéz helyzetbe került, ha nem voltak megfelelő tartalékai. De ne csüggedjünk, hanem alkalmazkodjunk a jelenlegi helyzethez! Íme néhány tipp az álláskereséshez válság idején:

Bővítsük ki a kört, amiben keresünk
Ha korábban évekig egy bizonyos munkakörben dolgoztunk, ne csak erre koncentráljunk, hiszen előfordulhat, hogy a válság alatt egy ideig meg is szűnik ez a munka. Gondoljuk át, hogy milyen készségeink vannak még, ezeket milyen körben lehet alkalmazni, és ezek alapján is szűrjünk.
● Szemléletváltás
Természetesen az az ideális, ha teljes munkaidőben el tudunk helyezkedni és fix állásunk van, de ebből lesz most a legkevesebb. Szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy egy ideig csak részmunkaidőben vagy alkalmi munkákból fogunk tudni megélni. Ez nem kellemes, de cél a túlélés.
● Képezzük magunkat
Számtalan olyan lehetőség bukkan most a felszínre akár ideiglenesen ingyenessé tett képzések formájában, amiből később előnyt tudunk kovácsolni. Szánjuk rá az időt, hogy átgondoljuk, mit szeretnénk vagy tudunk tanulni, és képezzük magunkat!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 10. 10:01, hétfő | PR

A lakásbérlés rejtett praktikái

Bár egy ingatlan bérbe vétele alapvetően egyszerű folyamat, mégis jobb, ha odafigyelünk a részletekre.

2021. Május 05. 18:04, szerda | PR

Mintás falak festése egyszerűen? Mutatjuk!

Nem kell vagyonokat elköltened, ha feldobnád a lakást valami egyedi ötlettel. Az sem baj, ha nem akarsz sokat vacakolni.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 22. 15:13, csütörtök | PR

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

A magyarok ki vannak éhezve a jó koncertekre, legalábbis erre utal, hogy már tízezrek nézték meg a Németországban és Amerikában élő magyar zenész-producer Leslie Mandoki és világsztár barátai online koncertjét.