Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Január 18. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tulipánra hasonlított a félmilliárd éve élt állat

Tulipánra hasonlított a félmilliárd éve élt állat

Tulipánra hasonlított az a félmilliárd éve élt tengeri állat, amelynek fosszíliáit Kínában, Jünann (Yunann) tartományban fedezték fel.

A Hszieni (Xian) Egyetem paleontológusai vizsgálataikról a Scientific Report online folyóiratában számoltak be.
A fura tengeri teremtmény, a Cotyledion tylodes 520 millió éve, a kambriumi robbanás idején jelent meg, tehát abban az időszakban, amelyet a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek földtörténeti viszonylatban hirtelen felbukkanása jellemez. Ekkor jelentek meg olyan bizarr teremtmények is, mint az Amalocaris nevű óriásrák, amelynek testhossza elérhette az 1,8 métert, komplex szemeit pedig 3000 apró lencse alkotta. Ekkor tűntek fel az 50 végtaggal rendelkező ízeltlábúak is, amelyek a tengerfenék lakói voltak a mai Kanada területén - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescience.com/26342-ancient-flower-animal.html).
A Cotyledion tylodest már korábban is vizsgálták, az 1999-ben felfedezett tengeri állatot azonban kezdetben a csalánozók (Cnidaria) rendszertani törzséhez sorolták. A kínai lelőhelyen felfedezett több száz egyed felfedezése tette lehetővé a paleontológusoknak, hogy részletesen elemezzék a tengeri tulipánt.
A kínai kutatók Csejfej Cang (Zhifei Zhang) vezetésével összesen 418 egyedet vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tulipánszerű állat "nyelével" a tengerfenékhez tapadt. Belső szervei a "kehelyben" helyezkedtek el; a szűrve táplálkozók közé tartozott. U-alakú béltraktus kötötte össze az egymás mellett elhelyezkedő száj- és végbélnyílást, amelyeket tapogatókból álló koszorú vett körül.
A béltraktus alapján a paleontológusok úgy ítélték meg, hogy a nyelesférgek (Entroprocta) korai képviselőjéről van szó. Míg a jelenlegi nyelesférgek parányiak, méretük 0,1-7 milliméter, a kora entroprocta egyedei akár 8-56 milliméteres hosszt is elérték.
A Cotyledion tylodes másik jellegzetessége, amely megkülönbözteti távoli utódaitól, hogy "kelyhét" megkeményedett apró kidudorodások, szkleritek borították. Ezek a képződmények a korai nyelesférgeket védő külső váz elemei lehettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.