Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 07. 09:19, péntek | Helyi

Túlléptük a légszennyezettségi határértéket

Túlléptük a légszennyezettségi határértéket

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség mérőlaboratóriumának tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációja túllépte a tájékoztatási és riasztási küszöbértéket.

A szállópor (PM10) koncentrációja Dunaújvárosban, a Köztársaság út 14. szám alatt, a Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő mérőállomáson 2014. 11. 04-én a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. számú mellékletében megállapított 100 µg/m3 riasztási küszöbértéket , 2014.11. 05-én pedig a 75 µg/m3 tájékoztatási küszöbértéket meghaladta.

Az 1 órára vonatkozó mérési átlag lefutása tegnaptól jelentős mértékű javulást mutat, mely alapján, a mai napon a szállópor (PM10) koncentrációértéke küszöbértékek alatt alakulhat.
A déli szélirányt és a monitorállomás egyéb mérési eredményeit figyelembe véve feltételezhető, hogy a magas szállópor (PM10) terheltséget döntően a déli irányból származó ipari szennyezés okozta.
Mivel a meteorológiai előrejelzés szerint továbbra is déli, délkeleti irányú légmozgásra kell számítani, ezért az ipari területen végzett porszennyezést okozó tevékenységektől függően a PM10 koncentráció érték újbóli megnövekedése nem zárható teljesen ki.

Érintett területek:
A településen belül az ipari területhez közelebb fekvő nyitott területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Az OLM automata mérőhálózat mérési eredményei alapján jelenleg a téli fűtési szezonra jellemző, nem ipari tevékenységből származó magasabb alapszennyezettség jelentősen nem terheli a település levegőjét.

A szállópor (PM10) egészségügyi hatásai:
Az egészségügyi hatást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, hordozhatnak, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A por belélegzése a légzőszervi betegségek tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.
A környezeti levegőben lévő porrészecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, és a felső légutak nyálkahártyáját. A lélegzés során a 10 mikrométernél kisebb szemcsék az alsó légutakba lejutnak, ahol gyulladást okozhatnak. A 4 mikrométernél kisebb rész akadálytalanul a tüdőbe kerül, és ott rövidtávon gyulladást, hosszú távon tüdőelváltozást, tüdőrákot eredményezhet. Az 1 mikrométernél kisebb porszemcsék a tüdőhólyagok felületén keresztül felszívódva a véráramba is bekerülhetnek, ahol a vérrögképződést segíthetik elő.

Veszélyeztetettek:
Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszantartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Szükséges és elrendelhető intézkedések:
A hatályos levegőtisztaság-védelmi rendeletek előírásai szerint két egymást követő napon fennálló PM10 küszöbérték túllépés esetén - abban az esetben, ha javulás nem várható - az alábbi intézkedések elrendelése szükséges:
A terhelt időszakban a szilárd tüzelőanyagok, fűtőolaj, illetve a gépjárművek használatának mellőzésével és az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és a településük levegőminőségét.
Javasolt a terhelt időszakban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése.

Érdemes figyelemmel kísérni a levegő szennyezettségi adatokat a mérőállomás két kijelzőjén, a Köztársaság úton található Dózsa György Általános Iskola homlokzatán, illetve a Városháza ”B” épületének homlokzatán, Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.