Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 04. 12:39, szombat | Helyi

TV-vita a polgármester-jelöltek között?

TV-vita a polgármester-jelöltek között?

A dunaújvárosi élményfürdő beruházásának történetéről, az elhihető és el nem hihető „levegőben röpködő” adatok mibenlétéről tartott sajtótájékoztatót pénteken (2010. IX. 3.) Pintér Attila gazdasági alpolgármester, az MSZ

Az élményfürdő ügyére térve Pintér Attila azzal kezdte: hogy 2001. után fogalmazódott meg az élményfürdő gondolata, amit egy közvélemény-kutatás is alátámasztott. (mellesleg e sorok írója Dávid Bélától, a Fabó Éva Sportuszoda előző vezetőjétől annak idején úgy értesült, hogy az ezredforduló idején városunk pályázott – eredménytelenül – az uszoda élményfürdővel való kibővítésére). A tájékoztató szerint egyik helyszínként a Szalki-sziget is felmerült, ám akadály volt a sziget árvízi veszélyeztetettsége, valamint az a körülmény, hogy a zöld rendelőintézetben működő vízgyógyászati részleget jelentős költséggel fel kellett volna újítani. Máskülönben lepusztult állapota miatt bezáratta volna azt az ÁNTSZ. A vízi sport jelentős bázisa városunk, ahol egymás mellet két szabványmérető versenymedence üzemel. Mindeközben megérett a felújításra a 30 éves fedett uszoda, a hozzá kapcsolt 50 éves strandrész. Dunaújváros sport-turizmusbeli szerepét megnövelné, ha – az élményfürdőre is alapozva – megfelelő színvonalú szálloda is létesülne a közelben.

Visszautasította Pintér Attila azokat a „közkézen forgó” vélekedéseket, miszerint elhibázott szocialista döntés volt az élményfürdő beruházás, amely szerinte valójában három fontos célra kínált megoldást. Az egyik a lepusztult vízgyógyászat kiváltása új, korszerűbb megoldással új helyen. A másik a Fabó Éva Sportuszoda felújítása, amit ésszerűbb akkor végrehajtani, ha már működik az élményfürdő. A harmadik egy megfelelő színvonalú szálloda létrehozása a többlépcsős terv részeként. Elmondta, hogy több szállodalánc érdeklődött, amikor elindult az élményfürdő beruházása, így az eltervezett harmadik ütemet a magántőke építette volna meg.

Kritikával illette a Fidesz viszonyulását az élményfürdő beruházásához. A Civil Választási Szövetséggel alkotott többség módot adott volna szerinte arra, hogy a Fidesz elvárásaira figyelemmel módosítsák a finanszírozóval megkötött szerződést. Erre volt négy év, igaz tárgyalási hajlandóságra lett volna szükség vég nélküli politikai csatározás helyett. Az idei nyár bebizonyította, hogy az élményfürdőt megkedvelte a lakosság.

Cáfolta Pintér Attila azt a hangoztatott véleményt, miszerint ötezer forintos jegyár mellett lenne csak nyereséges az élményfürdő. Hivatkozott a DVG Zrt. által megrendelt, Ónodi Gábor építőmérnök által 2007-ben készült gazdasági tanulmányra, amelyből az derül ki, hogy 1600 forintos átlagos jegyár mellett már nullszaldós az élményfürdő üzemeltetése! Azaz megtérül a lízingdíj és működtetés költsége. A mai átlagos jegyár (amit kiszámoltak a sajtótájékoztatót megelőzően) 2818 forint! Ez meglepően magas az Ónodi tanulmány kalkulációjához képest, még az eltelt időszak inflációját figyelembe véve is. Tehát a nyári kihasználtsági adatok ismeretében még nyereséget is termel az élményfürdő! A DVG Zrt. egy debreceni céggel üzemelteti az élményfürdőt. Ha annak a cégnek megéri, aligha lehet veszteséges vállalkozás működtetni ezt a létesítményt. Ráadásul a város is hozzájárul 150 millió forinttal az élményfürdő működtetéséhez. Arra viszont nem volt válasz, mi történik a jegyár-bevétellel.

A tájékoztató kitért arra is, hogy annak idején európai szintű közbeszerzési kiírás és eljárás zajlott le a beruházó kiválasztására. A nyertes a CIB-Vegyépszer-Mahíd konzorcium lett. Mivel európai szintű közbeszerzés történt, 30 nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy a kiíró megkösse a szerződést a nyertessel. Amit ha nem tesz meg, kártérítési kötelezettség lép fel.

A lehetséges további lépésekről az volt a vélemény, hogy egyezséget kell kötni a finanszírozó CIB-bel. A követelés egy része jogos, mivel a kiíráshoz képest pótmunkákat is végeztetett a megrendelő DVG Zrt. A CIB felajánlotta, hogy hajlandó lenne az élményfürdő alatti területet megvásárolni 319 millió forintért. Ezt figyelembe véve kompromisszumot lehetne kötni. Ha létrejön az egyezség, a városnak kell üzemeltetnie az élményfürdőt. Ez jön ki a számokból is. Semmi okunk kiadni a kezünkből egy ilyen létesítményt, mondta Pintér Attila.

A sajtótájékoztató összegezéseként elmondta, hogy szerinte nem az élményfürdő beruházás volt hibás döntés, hanem az, hogy a Fidesz megszakította a folyamatot, politikai és nem városfejlesztési ügyként kezelve azt. Négy év után ideje lenne végre tiszta vizet önteni a pohárba – és a város érdekében cselekedni-hangzott el a szocialisták kampányidőszaki sajtótájékoztatóján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.