Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Október 05. 15:55, kedd | Helyi

Ügyeljen a mustgázra!

Ügyeljen a mustgázra!

Dunaújvárosban - hála az égnek - még nem, de az országban már két halálos áldozatot követelt idén ősszel a mustgáz. Szüret után, a must forrásának ideje alatt, a szőlősgazdáknak nem árt levenni a tavaly eltett gyertyákat a stelázsi

A derékmagasságban magunk elé tartott égő gyertya ugyanis azonnal elalszik, ha a pince levegője telített a gyilkos szén-dioxiddal. A széndioxid körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, így a mélyebb területeken gyűlik össze és a levegőt kiszorítja. Alattomos gáznak tartják. A must erjedése során keletkező szén-dioxid, gyakorlatilag színtelen-szagtalan, oxigént kiszorító alattomos gáz, ami a bajba jutottak megsegítésére érkezők között is szedheti áldozatait. Segíteni tehát kizárólag védőfelszerelésben érdemes, a bajt megelőzni ugyanakkor viszonylag egyszerű eszközökkel is lehetséges.

A szén-dioxid a központi idegrendszerre hat. Közvetlen jelei a szédülés, hányinger illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele. Ha mégis megtörténik a mérgezés a bajba jutott megsegítését csak védőfelszerelésben szabad megkísérelni. A legalkalmasabb felszereléssel a tűzoltók bírnak ilyen helyzetekre. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy maga a földön fekvő, eszméletét vesztett megsegítésére igyekvő gyanútlan segítő esik áldozatul a gyilkos gáznak.

(lz)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.