Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 17. 07:20, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Bruzák Noémi

Új szakaszába ért a járvány

Új szakaszába ért a járvány

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon - jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: az első szakaszban "külön" megbetegedések fordultak elő, egyedi esetek voltak, illetve kis közösségben fordult elő a fertőzés. A járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő. Ebben a szakaszban már nem lehet megmondani, hogyan történt az egyén megfertőződése, kitől, hogyan kapta meg a fertőzést - ismertette.

Kiemelte: egy láthatatlan ellenséggel szemben Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie.

Az országos tisztifőorvos azt kérte: aki teheti, maradjon otthon. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. Minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet - közölte Müller Cecília, hangsúlyozva, "egyikünk élete sem lesz olyan", mint ezt megelőzően. A vírus terjedésének meggátlásában mindenkinek megvan a maga szerepe, "új magatartásformákat kell megszoknunk" - mondta.

Elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül további hét laboratórium is fog mintákat vizsgálni, és a betegellátás helyszínei is változni fognak. Ha a betegek száma nő, a vidéki infektológiai osztályok is ellátnak betegeket.

Müller Cecília kijelentette, jelenleg karanténelhelyezésre bőségesen van hely, de már bevezették a hatósági házi karantént is.

A vérkészletekről elmondta, a járványra tekintettel a halasztható, nem sürgős műtéteket elhalasztották, így a vérkészletek szükségélete is változni fog. A leadott vér új koronavírusra történő vizsgálatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem támogatja. Elmondta azt is, hogy minden tüdőgyulladásban szenvedő beteget letesztelnek, hogy képet kapjanak a fertőzés, gyulladás eredetéről.

Az országos tisztifőorvos közölte, abban az esetben készítenek laborvizsgálatot, ha igazolt, pozitív fertőzöttel érintkezett valaki szoros kontaktussal. Több egészségügyi dolgozó van karanténban, mert szoros kontaktusnak minősültek a járványügyi vizsgálat során, azonban az első laboratóriumi vizsgálatuk negatív lett - emelte ki.

Közölte azt is, hogy elmúlt napokban megszülettek azok az intézkedések, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi munkaerő átcsoportosítását. Mint fogalmazott, a 65 év feletti háziorvosokat most "próbálják kicsit távol tartani a szolgálattól", de tudásukra, tanácsaikra szükség van, telefonos segítséggel segíthetik az ellátómunkát.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje.

A marokkói média szombati közlése szerint pozitív lett a koronavírustesztje Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszternek, aki a múlt héten Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte az MTI-vel, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kérdés kapcsán közölte, ha minden a tervek szerint zajlik, a 120 ezer darab védőmaszkot tartalmazó szállítmány a héten megérkezhet Hamburgból Magyarországra.

Címkék: járvány, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.