Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Október 29. 11:58, péntek | Helyi

Új feladatok előtt a „HÍD” Egyesület

Új feladatok előtt a „HÍD” Egyesület

A „HID” Dunaújváros és Környéke Egyesület elnöksége legutóbbi (2010. október végi) ülésén áttekintette egyrészt a civil szervezet idén végrehajtott intézkedéseit, másrészt a várhatóan az egyesületre váró (körvonalazódó)

Rauf Pál egyesületi elnök megnyitóját követően Rohonczi Sándor ügyvivő elsőként a takarékosság jegyében végrehajtott változtatásokat összegezte, amelyek szükségesek voltak a működőképesség és a likviditás megőrzése érdekében.

„A felelősség újrahasznosítható – Kockázataidról és mellékhatásairól kérdezd a környezetet” című, a fenntarthatóság, a társadalom és a környezet, az energiatakarékosság, a klímatudatosság széles körű megismertetését célzó pályázat, amit az egyesület 2010. március 2-án nyújtott be, noha maximális pontszámmal értékelték, nem nyerte el a remélt támogatást. Átdolgozásra visszaadták. A pályázathoz elkészíttetett megvalósíthatósági tanulmány az újabb fordulóban felhasználható. Kívánatos viszont elvégeztetni még egy tudatállapot-felmérő vizsgálatot is és azzal kiegészítve újból benyújtani a pályázatot. Az elnökség megszavazta az egyesület újabb pályázati fordulón való részvételét. A pályázat folyamatosan benyújtható, tavaszra készülhet el a módosított pályázat.

Rohonczi Sándor ügyvivő és Králik Gyula a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke áttekintették a két szervezet együttműködésében rejlő lehetőségeket. Mindketten igen fontos eredményként nyugtázták, hogy a térség nagyvállalatai (Dunaferr, Hankook, Hamburger Hungária, Ferrobeton) nemcsak a kamara tagjai, hanem saját érdekeik mentén készek az együttműködésre is. Kamarai megfogalmazás szerint valamilyen koordinációs platformra lenne szükség. Amelyben a város, Dunaújvárosi Főiskola és a szomszédos települések (elsősorban Kisapostag és Rácalmás) is szerepet kaphatnának. Ebben a közös stratégiát kialakító együttműködésben katalizátor szerepet igyekszik betölteni a kamara.

Dunaújváros jövőbeni fejlődési esélyeit latolgatva Rohonczi Sándor azt emelte ki: várhatóan új, jelentős feladatokból veheti ki a részét a „HÍD” Egyesület. A leginkább kézenfekvő az új kikötő és logisztikai központ – már ismert – programja. Viszonylag új fejlemény a már negyven éve! is szükségesnek tartott, Budapestet délről elkerülő vasútvonal megépítésének újból emlegetett aktualitása. Ha ez az elképzelés eljut a tervezési fázisig, időben kell lobbizni azért, hogy térségünk ne maradjon ki ebből a fejlesztésből.

Van egy olyan terv is, hogy az oroszországi széles nyomtávú vasutat szlovák területen el kellene vezetni a Dunáig. Szakmai körökben köztudott, hogy Kassáig már ki van építve az 1526 mm-es széles nyomtávú vaspálya (az amerikai-európai szabvány 1435 mm). Létezik olyan tanulmány, amely szerint olcsóbb lenne síkvidéki területen elhozni a széles nyomtávú vasutat Dunavecséig, hiszen Záhony és Cegléd között (fonódó megoldással) a meglevő vasúti pálya is alapot kínálhatna egy ilyen fejlesztéshez. Ez esetben még a kisajátítási költség is jórészt megtakarítható lenne.

Két további – bár nem megerősített – hír, hogy a Hankook fontolgatja teherautó gumiabroncsok gyártását is térségünkben, valamint az, hogy mind több befolyásos érdekelt (Mercedes, Veszprém) sürgeti az M8, Veszprém – Szolnok közötti szakaszának megépítését.

Az „egyebek” napirendi pont keretében elhangzott, hogy a „HÍD” Egyesület Idegenforgalmi Szakemberek Klubja szakmai kirándulást szervez november közepén a gyönyörűen felújított székesfehérvári Árpád fürdőbe. A „HÍD” Egyesület Környezetvédelmi Szakemberek Klubja ugyancsak tervez szakmai napot, lehetőleg a Dunaferrel közösen. Aktualitását adja egyrészt a szaktárca átalakulása, másrészt a felülvizsgálat alatt álló hatályos jogszabályok változásai, harmadrészt a hulladék-gazdálkodás térségünket érintő gondjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.