Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 19. 18:22, csütörtök | Helyi

Újabb rendkívüli közgyűlés – döntés hat témában

Újabb rendkívüli közgyűlés – döntés hat témában

Vitát is gerjesztett a nyugdíjasoknak és további rászorulóknak nyújtandó támogatás. Mennyi az annyi és miért nem több – volt a célkeresztben.

Elsőként két, egyaránt a Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése projekttel kapcsolatos napirendi pontot szavazta meg vita nélkül a rendkívüli közgyűlés. Az első döntés az augusztus 8..i rendkívüli közgyűlés előterjesztésében szerepelő és megszavazott döntés korrekciója volt. A pályázatra aktuálisan lehívható összeget 820,7 millió forintról 750,9 millió forintra változtatta az augusztusi közgyűlés, holott a helyes módosítás 1 milliárd 130,7-ról 1 milliárd 16,8 Ft-ra csökkentés. Ebben a most helyesbített projektköltségben viszont nem szerepeltek (mert még nem voltak ismertek) az építéshez kapcsolódó költségek, amelyek összege bruttó 747,9 millió forint, a város költségvetését terhelő összeg, amit átcsoportosítással biztosít a város.

Meg kívánja vásárolni az ipari park két telkét a rácalmási székhelyű DAV Mérnöki Kft. A kiszemelt két telek területe 1642 m², illetve 1485 m². A kisebb telket jelenleg bérleti szerződés terheli. A közgyűlés döntése: nyilvános pályázatot hirdet együttesen a két telekre-

Dunaújváros önkormányzata két alkalommal nyújtott tagi kölcsönt a DVG Zrt.-nek: tavaly júniusban 200 millió és tavaly novemberben 292 millió forint összegben. A kölcsönök visszafizetése a vállalt határidőig nem történt meg. Most arról szavazott a közgyűlés, hogy a 200 millió forint visszafizetési határidejét 2020. március 31.-re módosítja, a 292 millió forinttal pedig a cég törzstőkéjét emeli meg.

A dunaújvárosi nyugdíjasok részére nyújtandó távhőtámogatásra tagi kölcsön nyújtásával cimű napirendi pont, az előzőkkel ellentétben élénk vitát generált, Elsőként Szabó Zsolt kért szót. Egyetértve a nyugdíjasok támogatásával azt indítványozta, hogy az előterjesztésben szerepelő 2x3 ezer forint helyett 2x 5 ezer forint legyen a támogatási összeg. Barta Gábor a mellékletben szerepelő egyes összegek helyességét vitatta. Szepesi Attila gazdasági alpolgármester válaszában részletezte, miként mérlegelték a lehetőségeket, létszámadatokat és arra jutottak, hogy a távhő fogyasztási helyenként 2x3 etet forint a reális támogatási összeg níugsíjasok, nyugdíj szerű ellátásban részesülők és a lakásfenntartási támogatásban részesülő dunaújvárosi lakosok esetében.
Cserna Gábor polgármester az előbbiekhez hozzátette, hogy a város lehetőségeihez mérten eddig is támogatta nyugdíjasait, nyújt iskolakezdési támogatást az 5. és 9 osztályosoknak stb. A közgyűlés Szabó Zsolt módosító javaslatát a közgyűlés nem támogatta, de azt megszavazta, hogy 100 millió forint tagi kölcsönt nyújt a DVG Zrt-nek, amelynek révén a DVCSH Kft. a támogatásban részesülők távhőszámláin jóváírja a 2x3 ezer forintot.

Végül sürgősséggel módosítani kellett az önkormányzatnak a közfeladatok ellátása szolgáló keretszerződés három pontját. A felmérésből kiderült, hogy a parkok és zöldterületek fenntartására, közterületek és járdák tisztítására és az utak portalanítására szánt összeg nem lesz elegendő az év végéig és más rovatokból való átcsoportosítással a három említett területnek 14, 13, illetve 3 millió forint plusz forrást szavazott meg a közgyűlés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.