Városlista
2020. június 3, szerda - Klotild

Hírek

2019. November 06. 01:46, szerda | Helyi

Ungár Péter a PS-nek: Fel kell függeszteni a Dunaferr működését a hatósági vizsgálatok idejére (videó)

Ungár Péter a PS-nek: Fel kell függeszteni a Dunaferr működését a hatósági vizsgálatok idejére (videó)

Írásbeli kérdést intézett Ungár Péter országgyűlési képviselő, az LMP elnökségi tagja Nagy István agrárminiszterhez a dunaferr környezetszennyezés miatt. (Városunkban Illéssy István és Szántó Péter képviselik a pártot.)

A politikus a PestiSrácok.hu-n megjelent tényfeltáró írást követően döntött úgy, hogy utánajár annak, miként is lehetséges a Dunaferr működése azok után, hogy a cég folyamatosan nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk: szinte folyamatosan “problémás” a levegő szennyezettsége Dunaújvárosban, amelyet leginkább a szálló por miatt minősítenek annak. Az, hogy ezt minek is köszönhetik az ott élő emberek, nem annyira nehéz kitalálni annak ismeretében, hogy a városban működik a Dunaferr Dunai Vasmű. A cég konzekvensen tagadja, hogy közük lenne a szálló por mennyiségéhez, sőt, véleményük szerint ők az előírásoknak megfelelően járnak el. A portálunk birtokába jutott információk szerint azonban a céget évek óta – és idén is több alkalommal – tetemes pénzbírsággal sújtotta a hatóság a követelmények be nem tartása miatt. Cikkünk megjelenését követően könnyfacsaró közleményt adtak ki, amelyben az ISD Dunaferr Társaságcsoport azt írja: politikai támadásoknak vannak kitéve. Itt halkan jegyeznénk meg, hogy a vállalat honlapján azután sikerült néhány sorban sajnáltatni magukat és beszélniük arról, milyen szörnyű hónapokat tudhatnak maguk mögött, hogy a PestiSrácok.hu lerántotta a leplet arról, hogy a Dunaújvárosban működő vasmű évek óta fittyet hány a környezetvédelmi előírásokra, és a kiszabott tetemes bírságok ellenére sem tartja be azokat. A PestiSrácok.hu írását követően az LMP politikusa írásbeli kérdést tett fel az agrárminiszternek az üggyel kapcsolatban. Ungár Péter portálunk kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: a hatóságoknak kötelessége vizsgálni az ügyet, és ennek idejére fel kell függeszteni a vállalat működését.

Hogyan kaphatott működési engedélyt azok után, ha nem tartotta be az előírásokat?

– tette fel kérdésként Ungár Péter, aki arról is beszélt, hogy egyelőre még arra sincsenek válaszok, milyen egészségkárosító hatása van az üzem mulasztásainak az ott élő emberek számára.

Nagy István agrárminiszter a PestiSrácok.hu megkeresésére elmondta: a Fejér Megyei Kormányhivatal a hazai és uniós jogszabályoknak megfelelően folyamatosan monitorozza a vállalat tevékenységét, és mindent megtesz, hogy a szükséges beruházások elvégzésre kerüljenek.

A Kormányhivatal 2014-et követően több, mint 2 milliárd Ft értékben szabott ki környezetvédelmi bírságokat a vállalattal szemben. Intézkedési tervek elkészítésére, és azok végrehajtására is kötelezte a céget annak érdekében, hogy a jövőben határérték feletti károsanyag-kibocsátásra ne legyen lehetőség. 2010-et követően a Kormány sokat tett azért, hogy a magyar emberek megélhetését biztosító munkahelyek megmaradjanak. Ez fontos körülmény, hiszen a Dunaferr közel 5000 embernek ad munkát.

Nagy István emlékeztetett arra is: a nagy múltú céget 2004-ben a Gyurcsány-kormány privatizálta. Kiemelte:

a Dunaferr gyalázatosan nyomott áron, 400 millió Ft-ért történő eladása előrevetítette azt, hogy az új tulajdonosnak semmilyen rövid-, közép- vagy hosszú távú stratégiája nincsen arra vonatkozóan, hogy milyen fejlesztésekbe és környezetvédelmi beruházásokba kezdjen.

A PestiSrácok.hu a parlamentben kérdezte Ungár Pétert a Dunaferr környezetszennyezési vizsgálatáról. A videóból az is kiderül, hogy az LMP-s politikus tervez-e további lépéseket az ügyben.

Operatőr: László Petra; Szerkesztő: Jurák Kata

Címkék: Dunaferr, Pesti Srácok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 16:53, kedd | Helyi

TÖBB SZÁZEZER FORINTOT LOPTAK, A RENDŐRÖK RÖVID IDŐN BELÜL FELDERÍTETTÉK AZ ÜGYET

A Fejér megyei benzinkútról elvitt készpénz elkövetőivel szemben folytatott nyomozás vizsgálatát a napokban fejezték be a Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozói.

2020. Május 29. 08:00, péntek | Helyi

Új mozi , új üzemeltető

Különleges mozis élmény várja majd a kívül belül megújult Dózsa Mozi centrum látogatóit.

2020. Május 16. 10:45, szombat | Helyi

Fejlesztés- 1,8 Mrd Ft-ot fordítottak a dunaújvárosi Interspar -ra

Spar Magyarország nem állt meg a fejlesztésekben

2020. Május 07. 07:30, csütörtök | Helyi

Dunaújváros mellett ruház be a török Yaris Kabin

A munkahelyeket teremtő új befektetéseknek köszönhetően Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.