Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Augusztus 16. 10:03, csütörtök | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Utánajár a gyerekmunka-vádaknak a Swarovski

Utánajár a gyerekmunka-vádaknak a Swarovski

Komolyan veszi és kivizsgáltatja a Swarovski osztrák ékszergyártó vállalat a vádakat, amelyek szerint nevelőintézeti növendékekkel dolgoztatott évtizedekkel ezelőtt - közölte a vállalat vezetője.

A cég arra fog törekedni, hogy kivizsgálja a vádakat és ennek érdekében megbíz egy független történészt a kutatással - mondta az 1895-ben Tirolban alapított és azóta is a Swarovski család tulajdonában lévő vállalkozás vezetője, Markus Langes-Swarovski a Der Standard című lapnak. "Nagyon mélyen érintett a dolog, eddig nem tudtam semmit a vádakról" - fogalmazott. A vállalkozás komolyan veszi a felmerült vádakat, éppen azért, mert sokat ad a dolgozóival való tisztességes bánásmódra - mondta.
Előző nap a Kurier című osztrák napilap egykori növendékek beszámolói alapján azt írta, a vállalat 15-18 éves fiatal lányokkal dolgoztatott az 1960-as évek végén a tiroli Schwazban működő St. Martin nevelőintézetben. A visszaemlékezések szerint napi mintegy tíz órában kellett kristályokat erősíteniük egy előkészített sablonra és ezért nagyon kevés, vagy semennyi pénzt sem kaptak. A cég szóvivője a Kurierral azt közölte, hogy az archívumokban nem találtak erre utaló iratokat. "Ha a Swarovski egy gyermekotthonban gyártatott valamit, akkor azt biztosan abban a hitben tette, hogy a gyerekekhez kerül a pénz" - mondta.
Az osztrák nyilvánosságban az elmúlt két évben visszatérően foglalkoztak az árvaházakban és nevelőintézetekben a korábbi évtizedekben történt lelki, fizikai, illetve szexuális bántalmazásokkal és más visszaélésekkel. A St. Martin intézet neve ebben az összefüggésben korábban is szerepelt a sajtóban, miután egy ma 68 éves egykori növendékének állami kártérítést ítéltek meg, mert a nevelőotthonban szexuális erőszak áldozata volt és mert kényszermunkát kellett végeznie az intézetben.

Címkék: Ausztria-jog

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 14:01, vasárnap | Külföld

Brüsszelben éjszakai kijárási tilalmat, kötelező utcai maszkviselést, a színházak és mozik bezárását rendelték el

Éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket,

2020. Október 25. 10:57, vasárnap | Külföld

Több mint 42 és fél millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

2020. Október 25. 09:00, vasárnap | Külföld

Az Antarktiszon megjelentek a közönséges szúnyogok

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok - jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken az Interfax hírügynökségnek.

2020. Október 25. 05:00, vasárnap | Külföld

Szlovéniában bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írta a helyi sajtó.