Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2019. Május 13. 12:26, hétfő | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Római Katolikus Plébános, fotó: dka.oszk.hu

Üvegbe álmodva - festett ólomüvegek a főtemplomban - filmvetítés

Üvegbe álmodva - festett ólomüvegek a főtemplomban - filmvetítés

Május 14-én (kedden) este 18 órakor kezdődik a Dunaújvárosi Egyetem „A” épületének nagy előadó termében az „Üvegbe álmodva” c. film vetítésére.

A mintegy ötvenöt perces dokumentumfilm a városépítés legújabb mozzanatai közül a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplom idén elkészült három új festett ólomüveg ablakának megtervezését és megvalósítását örökíti meg.

A vetítésen jelen lesz és rövid előadást tart az új festett ólomüveg ablakok megálmodója Bráda Tibor – Munkácsy-díjas (1984), és „a hazai képzőművészeti életben betöltött sokszínű tevékenységéért” a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjével (2002) kitüntetett – festőművész is. A festőművészt elkíséri dunaújvárosi útjára Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottságának tagja, Esztergom díszpolgára.

Az új festett ólomüveg ablakok központi témája a család, ugyanakkor a még tervezés alatt álló további 3-3 színes üvegablakok között olyan is található, amelyen a Dunaújváros római kori múltját idéző oszlopfő és Dunaújváros védőszentje, Szent Pantaleon mellett megjelennek a város jelenkori emblematikus épületei: többek között az Intercisa Múzeum, vagy éppen a Dunai Vasmű főbejárata.

A festett ólomüvegablakok kivitelezésének megkezdését a dunaújvárosi hívők nagylelkű adományai mellett a dunaújvárosi Meiser Ferroste Kft., Edmund Meiser, és az ALFIX GmbH nélkülözhetetlen szerepvállalása tette lehetővé.

A Nagytemplom új ólomüvegablakait a május 18-án szombaton délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében áldja meg Spányi Antal megyéspüspök atya, valamint mintegy tizenegy fiatalnak és négy felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 18. 09:30, vasárnap | Helyi

AUGUSZTÁLIS 2019

Augusztus 20. Szalki-sziget – szabadtéri színpad AUGUSZTÁLIS 2019

2019. Augusztus 18. 09:27, vasárnap | Helyi

Tegyen javaslatot a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díj odaítélésére!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjat alapított.

2019. Augusztus 18. 09:22, vasárnap | Helyi

Tegyen Ön is javaslatot a „Dunaújváros Egészségügyéért” díj odaítélésére!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat alapított.

2019. Augusztus 13. 01:10, kedd | Helyi

Hőség és víz

A rendkívüli kánikula miatt Cserna Gábor, városunk polgármestere elrendelte a városi utak folyamatos locsolását, illetve hétfőn a város különböző pontjain vízosztást is tartottak.