Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Hírek

2019. Július 08. 18:03, hétfő | PR

Van, ahol már csökkennek a lakásárak

Van, ahol már csökkennek a lakásárak

Régóta meghökkenéssel figyelik és magyarázzák szakértők és minden érintett az ingatlanárak korlát nélküli növekedését. Most azonban megjelentek az első jelei a fordulatnak.

Megállnak a tetőn az árak

A közelmúltat országos viszonylatban iskomoly felívelés jellemezte.A nagyon kedvező lakáshitelek és lakásfelújítási hitelek is szerepet játszottak mindebben.
Már az is hatalmas változás, hogy most tavasszal az árak vágtatása helyett bizonyos szegmensekben csak alig észrevehetően növekedtek az ingatlanárak. Mindez a budai téglaépítésű ingatlanok terén jelentkezett. Ez az az árkategória, ami olyan mértékben megdrágult a közelmúltban, hogy már tényleg a tetőzésnél tart: nagyon szűk kör tudja követni az árakat, azaz megvenni ezeket a hazai viszonylatban rendkívül értékes ingatlanokat.
Az, hogy szerényebben nő és stagnál tavasszal az ingatlanpiac, komoly jele a bővülés megállásának, ugyanis a tavasz a legerősebb időszak a ház és lakás eladások terén. Hagyományosan májusban nagyon pörögnek az eladások: emellett a július szokott még sok eladás-vétel szerződést eredményezni.



A pesti lakótelepi lakás már most olcsóbb

Ám van olyan lakás típus, ahol egyik hónapról a másikra visszaestek az árak. A belvárosi tégla lakások esetében míg áprilisban 796 ezer forint volt az átlag ár, addig májusban 721 ezer forint volt a négyzetméter ára. A pesti panellakások ára szintén lefelé indult el, négyzetméterenként az áprilisi 523 ezerről 516 ezer forintra estek az árak.
Az értékesített lakások ára is változóban van. A Duna House adatai szerint a budai panelek ára nőtt, ám a megvalósult eladások esetében a négyzetméter ár kisebb lett. Azaz olcsóbban veszik meg ezeket a lakásokat a vevők, mint korábban tették volna.

A befektetők kevésbé meghatározóak

Maradandó lesz az árak csökkenése? Sokak szerint a jelenlegi szerényebb keresletet és árakat az okozza, hogy igen sokan kivárnak, mivel nemsokára beindul a babaváró hitel, a falusi CSOK, no és a használt lakásra igényelhető CSOK.
Csupa olyan intézkedés, ami fel fogja verni az árakat, és a piac reagálása a relatív előnyét ezeknek a támogatásoknak várhatóan visszaveszi.
Emellett még egy dolgot lehetett idén tavasszal megfigyelni, hogy szerényen, de csökkent a befektetési célú vevők aránya a vásárlók között.
Vélhetően az igazi profik a drágulási hullám elején ‘bevásároltak’, hiszen jobban megérte jó áron befektetni ingatlanba, illetve az is gyanítható, hogy az izgalmasabb lehetőségek kezdenek elfogyni a piacon.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 06. 13:06, péntek | PR

Hogyan lehet költséghatékony a külföldre költözködés?

Egyre többen költöznek külföldre munkát vállalni. A kinti bérleti díjakon komoly összegeket lehet spórolni, ha saját bútorral érkezünk, de egy túlárazott költözés miatt már nem biztos, hogy megéri.

2019. December 06. 13:04, péntek | PR

Mikor fuss neki a nyelvvizsgának?

Húsbavágó kérdés, hogy mennyi időn belül lehet egy nyelvből vizsgát tenni és mikor érdemes nekifutni, hogy jó legyen az esély a sikerre. Múlhat ezen diploma vagy előléptetés, tervezzünk hát okosan!

2019. December 06. 13:02, péntek | PR

Íme az európai autópályadíjak 2019-ben

A téli utazások előtt fontos tájékozódni arról, hogy milyen útdíjakkal, autópályadíjakkal kell számolni Európában, de főleg a szomszédos országokban - így nem érhet minket meglepetés a határon túl.

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.