Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 14. 21:33, vasárnap | Helyi

Városfejlesztési, -rendezési döntések a csütörtöki közgyűlésen

Városfejlesztési, -rendezési döntések a csütörtöki közgyűlésen

Településszerkezeti módosítások, újabb felújítások, óvodatej program, birkózó fellegvár, módosul az uszoda-felújítás, beszámolók + zárt ülés a 2019. április 18-i közgyűlésen.

A közgyűlés a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjak ünnepélyes átadásával kezdődik.

A tpvábbiakban az első napirendi pont hagyományosan az előző hónap áttekintése, majd hat napirendi pont a „településrendezési eszközök” (régi nevén rendezési tervek) részleges módosításával foglalkozik. Ezek körébe tartozik a Táborállás keleti részének kertvárosi lakóterületi övezeti besorolása, a Rácdomb körüli területre, valamint a Momert Rt. telephelyére készítendő mérnökgeológiai vizsgálat, melyek eredménye lesz a további szabályozás része. Az élményfürdő környéke (szálloda helye), a Délivárosi út környéke (napelem park) besorolása is módosul. A Hamburger Hungária Kft. négy, a telephelye melletti telek belterületbe és építési övezetbe vonását tervezett fejlesztései okán, vállalva a tervmódosítás költségeit. A Darusín Kft. kezdeményezte a telephelyei között levő út megszüntetését egységes telephely kialakítása érdekében. Az előző közgyűlés döntött számos településkép védelmi előírás módosításáról, amelyeket meg kell jeleníteni a helyi építési szabályzatban is az egységes szerkezet érdekében.

A városi fejlesztéseket felölelő döntések közt első a Római városrészben még elhelyezhet parkolókról szóló tanulmányterv (DVG Zrt. volt a készítő) szerint 365 új parkoló telepítése lehetséges. Most arról dönt a közgyűlés, hogy első ütemben a Római körút különböző szakaszain 96 új parkoló készüljön el közel 10 millió forintért. Másik kivitelezés a Vasmű út 53-57 között történik, akol az út melletti helyett az út tengelyére merőjeges parkolókat alakíthatnak ki 6 plusz helyet így kialakítva. A Széchenyi köz (Szórád és Dózsa utak belső udvara) területére a DVG Zrt. 12 millió forint ősszegű árajánlatot adott a tervezésre és kivitelezésre. A Liszt Ferenc kert belső területén új parkoló elhelyezésére készít tervet a DVG Zet. 1,1 millió forint ellenében.

Több, a város egésze számára fontos fejlesztésről is dönthet most a testület. Egyik a Nagyvenyim felé vezető útnál elhelyezkedő, rossz állapotú Gyepmesteri Telep felújítása és korszerűsítése. Az előzetes vizsgálat szerint a feladat költsége a DVG Zrt. szerint 5,8 millió forint. Másik – elindító - döntés a szennyvíztisztító műnek a Duna sodorvonaláig húzódó kivezetésének pótlása, A régi vezeték ugyanis üzemképtelen, noha előírás a bodorvonali bevezetés. A kalkulált költség nettó 425 millió forint. Ezúttal s közbeszerzés elindításáról dönthet a közgyűlés. A harmadik, ugyancsak fejlesztést elindító döntés Tóth Kálmán képviselő javaslata a Csillagdomb alatti (a Szent György utca folytatását képező, ma teljesen gondozatlan) terület útjai egyesített tervének elkészíttetése a vízrendezéssel együtt, valamint kivitelezésre szóló árajánlat kérése. Ha az indítvány továbbra is „zöld utat kap”, az Újpentele városrész mai, mostoha részét is építési telkek és új épületek válthatják fel.

A fejlesztéssel kapcsolatos ügy még a Fabő Éva Sportuszoda felújításának finanszírozása. Az eredeti döntéshozatal idején (Modern Városok Program) még nem volt tisztázható az összes részfeladat. Kiderült: 1 milliárd 130 millió forint szükséget a rekonstrukcióhoz. Városunk közérzetét javító téma öt új gyalogátkelőhely tervezése és engedélyeztetése. Közülük 2 – 2 az Októbee 23. térre illetve a Köztársaság útja és a Latinovics Zoltán utca torkolatához kerül, egy pedig a Martinovics utca 18-hoz 3,1 millió forint költséggel. Szerepel járda helyreállítás az Október 23. tár 10 – 13 számú épületek keleti oldalán.

Sikeresen pályázott és elnyer 15 millió forint támogatást a Dunaferr SE Gyurics György Birkózó Szakosztálya a birkózó centrum fejlesztésének III. ütemére. Az egykori Békevárosrészi Körösi Csoma Sándor iskola loölete önkormányzati tulajdona, ezért kell közgyűlési jóváhagyás a beruházás folytatásához.

Számos beszámoló is a közgyűlés témája lesz, így például Suszter Tamás alezredes, a rendőrkapitányság vezetője a közbiztonság múlt évi helyzetéről ad áttekintést, de neszámol a testületnek az MMK Közhasznú Nonprofit Kft., a Dunaújvárosi Kistérségi Nonprofit Kft. a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat, a Dunanett Nonprofit Kft. és a Dunanett Vagyonkezelő Kft. is.

További közérdeklődésre számot tartó várható döntések: Az előjegyzések szerint szeptembertől kevesebb gyermek lesz óvodás, a 12 tagóvoda 58 csoportot fogad (eggyel kevesebbet, mint az előző oktatási évben) ezért a Kincskereső tagóvoda tornaszobája visszaalakítható lesz. A város óvodahálózata ősztől bekapcsolódhat az óvodatej programba. A bölcsőde iránti igénynövekedés miatt a közgyűlés várhatóan megemeli (32-ről 40-re) a Barátság városrészi bölcsődében ellátható gyermekek számát. A Mohácsi Lovasklub idén is megszervezi általános iskolások táboroztatását. Amelyhez 5 és ½ millió forinttal járulhat hozzá az önkormányzat rászoruló családokat segítve. A Felsőfoki patak medre növényi maradványoktól, egyéb hulladéktól feliszapolódott. Ezért a közgyűlés, ha támogatja az előterjesztést, a patak mintegy fél kilométeres szakaszán medertisztítást végeztet a város a Dunaújvárosi Vizi Társulattal 1,6 millió forintért.

Végül zárt ülésen dönt a közgyűlés az idei Dunaújváros Díszpolgára kitüntető cím odaítéléséről; a „Dunaújváros Ifjúságáért és a pedagógus életpálya megbecsülését szolgáló díjakról. Legvégül a bírósági ülnökök megválasztásával zárul a közgyűlés zárt ülése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.