Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 10. 23:19, csütörtök | Helyi

Városháza tér augusztus végén átadás

Városháza tér augusztus végén átadás

Legalábbis erre tett határozott ígéretet Sági Péter, a DV N Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, amikor Cserna Gábor polgármester kérésére beszámolt a Városháza tér felújításáról.

. A vezérigazgató végigkalauzolta a polgármestert, Lőrinczi Konrádot, a körzet képviselőjét és az újságírókat a beruházás főbb elemein. Szemügyre vehettük a C-szárny, az új körforgó, a tér jelenlegi állapotát, s tájékoztatót kaptunk arról, hogy milyen lesz minden, mire kész lesz.
- Polgármester úr, kissé elhúzódik az építkezés...- fordulok Cserna Gáborhoz, akit elkísértem, amikor körbejárta a Városháza tér beruházását, miközben a lebonyolító cég vezetőjével, Sági Péter vezérigazgatóval egyeztetett.
- Valóban, magam is úgy vélem. A Városháza tér és környezetének megújítására már május végével szerettünk volna pontot tenni.
- És most?
- A beruházók augusztus végére ígérnek, s állítják, tartható a határidő, így szeptemberben megtörténhet a hivatalos átadás.

- A késedelem oka?- fordulok Sági Péterhez.
- A legnagyobb csúszást szerintem az okozta, hogy a közművek kiváltása jelentősen elhúzódott. Alig egyezett a közműtérkép a valósággal. Ott nem voltak vezetékek, ahol a rajzokon szerepeltek, ott viszont igen, ahol senki sem gondolta volna. Városunk építésénél, csak a gyors építkezés volt a fontos, a dokumentálására nem fektettek akkora hangsúlyt. Sajnos most ennek isszuk meg a levét.
Valóban emlékszünk, még a kivitelezés elején a C-szárny födémjének zsaluzása közben kidőlt 3 megmaradónak tervezett pillér, mert nem volt bennük vasalás. Több helyen nem volt ott tartófal, ahol a tervrajzok szerint lenni kellett volna. Lépésről lépésre haladhattak, minden egyes művelet előtt feltárásokat kellett végezni a kivitelezőknek.
- Mindezek ellenére vagy mindezek mellett, – folytatja a polgármester – sok esetben nem vagyok megelégedve az egyes alvállalkozók munkaszervezésével. Erre is felhívtam a DV N Dunaújvárosi Városfejlesztési Zrt. vezetőjének a figyelmét. Nem szeretném, ha az augusztus végi határidőben bárminemű módosulás következne be.
A C-szárny új homlokzata már kirajzolódik, impozáns lesz az újjávarázsolt épület, bár itt is rengeteg még a munka. A pillérek kidőlése óvatosságra intette az építtetőket. Bár ahogy megtudhattuk a munkavédelmi hatóságok mindent rendben találtak, pedig a baleseten kívül is rendszeresek az ellenőrzéseik.
Sági Péter, a D VN Zrt. vezérigazgatója beszámolt a polgármesternek arról, hogy a C-szárny burkolatát alul a felszedett régi márványlapokkal pótolják, s a földszint falburkolatát is meghagyják, csak felújítják. Egy kicsit szélesebb lesz az épület és a mozgáskorlátozottaknak lift segíti a közlekedését, hogy feljussanak az emeleti házasságkötő vagy koncert termekbe.
- Nem nagyon látványos még a munkák ezen szakasza…
- A kivitelező cég azt ígérte, hogy július közepétől már az összerakás fázisába kerül a beruházás. Elkezdik letenni a díszburkolatot a főtérre, az északi körforgalmi csomópontot is átadjuk a nagyközönségnek hónap végéig- magyarázta Sági Péter.
Megszűnik végre a torlódás, már csak az új rendet kell megszoknunk. Egyébként megtudtuk, hogy a vártnál toleránsabban fogadta városunk lakossága az építkezéssel járó kellemetlenséget.
Cserna Gábor, polgármester elmondta, úgy érzi, városunk lakói tisztában vannak azzal, hogy a néhány hónapos kellemetlenségért cserében egy szép, és korszerű Városháza térrel gazdagodunk. A kormányhivatal már kész, a sportpályát is átadták, s a Duna-parti játszótérre augusztus közepére érkeznek meg a kivitelezők szerint a játszótér berendezései.
Sági Péter megmutatta, hogy a dísztér szökőkútja is készen van már, ellenőrizték a víz zárását, s a tér burkolását is elkezdték a Duna-part felől.
A beruházásról szóba került, hogy miért ezt és miért pont most újítjuk fel. Cserna Gábor elmondta, hogy az Európai Unió kifejezetten erre a célra, a városközpont felújításra adott támogatást:
- Sikeres pályázatunknak köszönhetően mindezt az utolsó fillérig finanszírozzák. Ez egy olyan lehetőség volt, amelyet vétek lett volna kihagyni. A városrészekről sem feledkezünk meg, mindenki tudja, hogy a Római városrészben a korszerűen leszigetelt 756 lakás, a felújított óvoda, játszótér, sportpálya, a közösségi szolgáltatóház mind-mind azt fogják igazolni, hogy nem álltunk meg a Városháza térnél. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselővel azt szeretnénk, ha további városrészek felújítására is sor kerülhetne. Igyekszünk úgy lobbizni a kormánynál, hogy a rendelkezésre álló források közül a lehető legtöbbet el tudjunk városunkba hozni. Dolgozunk rajta…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.