Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2011. November 05. 07:45, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Véget ért a Mars500 projekt

Véget ért a Mars500 projekt

Egy moszkvai intézet vállalta, hogy hat férfi részvételével szimulál egy Mars-missziót: az űrhajósok másfél éven át elzárva éltek. A projekt azonban a napokban véget ért, és a férfiak ismét 'visszatérhettek a Földre'.

A Mars500 projekt célja az volt, hogy a tudósok megfigyeljék, hogyan birkózik meg az emberi test egy hosszabb űrutazással - vagyis hogy milyen lenne az, ha űrhajósokat küldenének például a Marsra. A példátlan vállalkozás minden érdeklődőt lenyűgözött világszerte, hiszen az önkéntesek így másfél éven át acélcsövekbe zárva élték mindennapjaikat - írja a BBC.

A tanulmány során egy Marsra szállást is szimuláltak: ennek során három űrhajós a megfelelő védőöltözetbe öltözve sétát tett a homokkal felszórt, zárt udvaron. A tudósok elmondták: a kísérlet ideje alatt minden rendben zajlott, és egyelőre úgy tűnik, hogy a résztvevők szervezete is jól reagált a megterhelő körülményekre.

A Mars500 projektnek köszönhetően immár látjuk, hogy nem megvalósíthatatlan egy hosszabb űrutazás sem, így már bizonyos, hogy a jövőben elindulhatnak majd olyan missziók, amelyek során az űrhajósok akár távoli bolygókra is eljuthatnak - mondta Diego Urbina, az egyik résztvevő.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: