Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. November 12. 05:13, péntek | Helyi

Vendégtanulók a Mórából – E héttől!

Vendégtanulók a Mórából – E héttől!

Nem vagyunk egyformák. A gyerekek sem. Az úgynevezett integrált oktatás-nevelés egyik fontos célja a sajátos nevelési igényű tanulók normál osztályban történő tanítása. Emellett másik fontos cél a másság elfogadtatása, a gyermekköz

Biró Éva a Petőfi Sándor Általános Iskola oktatási-nevelési igazgatóhelyettese. Őt kérdeztük az integrált oktatás-nevelés immár több éve elkezdett gyakorlatáról.

-- Három éve kötöttünk együttműködési megállapodást a Móra iskolával arra, hogy a Dunaújvárosi Nevelési Tanácsadó Intézet, valamint a Székesfehérvári Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság szakértői véleményei alapján, az átlagosnál több figyelmet és törődést igénylő tanulóinkat fejlesztik. Ugyanilyen megállapodás van a Móra és a Szórád iskola között is. A több figyelmet és törődést igénylő tanulók többsége beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarral küszködő, harmada sajátos nevelési igényű gyerek. Jelenleg összesen hatvan ilyen tanulónk van. Ezeknek a gyerekeknek a fejlesztését úgynevezett utazó gyógy- és fejlesztő pedagógus hálózat (a Móra iskola működteti) segíti.

E munka szakszerűbb végzése érdekében új módszert dolgoztunk ki a sajátos nevelésű tanulók továbbhaladása érdekében. Ezért együttműködési megállapodás született a három oktatási intézmény , nevezetesen a Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény), a Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint a Szórád Márton Általános Iskola között. Együttműködő partner ebben a (mai szóhasználattal projektnek nevezhető) folyamatban az M8-DUNAHÍD Közhasznú Nonprofit Kft. is. A nemes cél teljesítéséhez egy pályázat (címe: Együttműködés az együttnevelésért - Sajátos nevelési igényű tanulók integrációja Dunaújváros három oktatási intézményében; száma TÁMOP 3.4.2-09/2-2010.0003) biztosítja az anyagi forrást.

Pedagógusaink továbbképzéséhez és a szükséges eszközök beszerzéséhez a forrást ebből a sikeres pályázatból nyerjük. Pedagógusaink mindegyike minimum 60 órás továbbképzésen vesz részt, ami segíti módszertani sokszínűségük bővítését, a befogadó osztályok felkészítését. A pályázatnak köszönhetően laptopokat, projektorokat, számítógépeket szerezhetünk be a differenciált oktatáshoz a sajátos nevelési igényű tanulók jobb felkészítését segítendő. Szervezünk szülői kerekasztalt, nyílt napot, megszervezzük a három intézmény közös sport és egészségnapját. A pályázat elkészítésében segítségünkre volt az M8-Dunahíd nonprofit kft. Az idei tanévtől bevezetésre kerül a kéttanítós módszer, ami azt jelenti, hogy az utazó gyógy- és fejlesztőpedagógusok nem minden esetben viszik ki a tanulóinkat tanóráról, hanem a tanórába bekapcsolódva fejlesztik a gyerekeket.

A program aktualitását így emelte ki az igazgatóhelyettes:

-- Éppen a november 29ével kezdődő héttől kipróbálunk egy másik módszert is a sajátos nevelési igényű tanulók esélyegyenlőségének javítása céljából. A Móra iskolában kiválasztottak tizenegy jó képességű tanulót, akik közül heten nálunk, négyen a Szórád iskolában vendégtanulóként bekapcsolódnak heti egy-egy alkalommal, egy-egy tanóra keretében az informatika és a matematika órák munkájába. Ezek a tanulók minden esetben kísérettel érkeznek. Az év végén a vendégtanulók osztályozó vizsgát tehetnek informatikából, így a továbbtanulásuknál ez előnyt jelenthet. Tervezzük - mert a pályázat még nem zárul le -, hogy kipróbáljuk a vázolt új tanítási módszert több természettudományi, valamint történelem tantárgy keretében is.

-- Nem említette még, hogy elnyerték intézményi kategóriába Kistérségi Innovációs Díj-at. Az egy külön történet?

-- A díj összefügg az eddig elmondottakkal. Az M8 Dunahíd munkatársa, Szollár Zsuzsa, akivel sokat dolgoztunk közösen, felhívta a figyelmünket erre a lehetőségre. Az innovációs pályázatban az új oktatási módszert írtam le. Pályázatunkat a zsűri nemcsak elfogadta, a legjobbnak értékelte. Aminek nagyon örülünk. Ráadásul éppen most fordul élesbe mind a kéttanítós módszer, mind a részleges integráció bevezetése.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.