Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Október 30. 07:43, kedd | Helyi

Világ- és Európa Bajnokság dunaújvárosi szervezéssel

Világ- és Európa Bajnokság dunaújvárosi szervezéssel

Egy héten át dübörgött a zene a pécsi Expo Centerben Európa és a világ legjobb amatőr sporttáncosai találkozóján.

Az utcai Show Táncok Világbajnokságát, a Disco Világkupát hétfőn Csizi Péter, Pécs város alpolgármestere, az október 25-étől zajló Show Tánc EB-t és VB-t Gombos István, Dunaújváros Megyei Jogú Város humán alpolgármestere nyitotta meg. Szombaton Czene Attila fővédnök is megtekintette a forró hangulatú eseményt, elkísérte felesége, Bánhidi Petra versenytáncos.

Pécs, a kultúra városa második alkalommal adott otthont a nemzetközi tánc-derbiknek, a rendező ezúttal is Dunaújváros volt: - A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség a dunaújvárosi Munkásművelődési Központtal, a szövetség alapítójával, 1991 óta kap rendezői jogot az International Dance Organization-tól, az IDO-tól nemzetközi táncversenyek szervezéséhez. Az idei, a 17. közös nemzetközi esemény. Eddig mindig sikerült elnyerni mind a szakma, mind a hozzánk érkező táncosok, vendégek elismerését. Az ideiben ismét megjelent a street dance, valamint a disco kategória – tájékozatott a pécsi helyszínen Szántó Péter, az MDSSZ elnöke, az MMK igazgatója.

A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség 1993 óta évente több alkalommal rendez pontszerző versenyeket, nemzetközi táncversenyeket. A mostani street dance show és a disco táncversenyek hétfőtől szerdáig tartottak, 780 versenyzővel, 360 kísérővel. A show táncversenyek csütörtöktől vasárnapig zajlottak, 580 versenyzővel, 470 kísérővel. Csehország 185, Szlovénia 384, Magyarország 150, Szlovákia126, Lengyelország 240, Horvátország 116 versenyzőt nevezett, hogy csak a legnagyobb létszámmal érkezőket említsem.

- A street dance és a disco show dinamikusabb kategóriát képvisel, míg a show táncok régi színpadi táncos múlttal rendelkeznek. A show-ban egy történetet adnak elő, üzenetet juttatnak el a közönség felé. A show-tánc rendkívül összetett műfaj, egy koreográfiában forr össze a ritmus, a mozdulat, a színjátszás és az akrobatika. Ennek okán rendkívül látványos és szórakoztató. A magyarok eredményeik alapján a legjobb hat között helyezkednek el. A show és az utcai táncokban nagyon erősek a szlovének – mondta Kézér Gabriella, a MDSSZ főtitkára a show táncok szombati elődöntői alatt.

Rovó Attila Dunaújvárosban hozta létre a Dunaújvárosi Show Tánc Klubot, amelynek a Munkásművelődési Központban voltak a próbáik, s két-három év alatt magyar bajnokok lettek. A csütörtöki megnyitón az általa vezetett pécsi formáció, az Euro Dance Táncszínház lépett fel: - Harminc évig Dunaújvárosban éltem, ott alakítottam meg az első modern tánccsoportomat. Pécsen huszonnégy éve élek, atomfizikus vagyok, emellett táncpedagógusként is tevékenykedem. Évekig a MDSSZ elnökségi tagja voltam, pontozóbíróként részt veszek továbbra is a munkájában. Amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerte, lobbiztunk Szántó Péterrel, hogy ez a verseny 2010-ben ide kerülhessen.

A dunaújvárosi rendező csapat tagja Suplicz Mihály: - Tizenvalahány éve segítek a versenyek lebonyolításában. Két évvel ezelőtt itt Pécsen, három nap kellett ahhoz, hogy bepakoljunk, most egy nap elegendő volt. A színpad mögötti munkákat végezzük, ellenőrizzük, hogy minden versenyző helyén van-e a megfelelő időpontban, a díszleteket, jelmezeket segítünk elpakolni. Imádom ezt az egészet, szeretek ilyen emberek között lenni.

Pécs városa, a pécsi közönség örömmel fogadta a rendezvényt, ami megmutatkozott a vendégéjszakák számában, egyéb fogyasztásokban. A versenyek L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár és Czene Attila, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója fővédnöksége mellett zajlottak.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.