Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. December 28. 07:00, péntek | Helyi

Villejuifben jártak a petőfis táncosok

Villejuifben jártak a petőfis táncosok

Dunaújváros francia testvérvárosa.A Villlejuif-ben működő önkormányzati tánciskola igazgatónője javasolta egy közös táncelőadás létrehozását, melyhez a dunaújvárosi balett-tagozatos iskolát találta ideálisnak.

Azért gondolt erre az iskolára, mert 2009. májusában, amikor Villejuif-ből delegáció érkezett városunk meghívására, a tánciskola vezetője megnézte az iskola évzáró gálaműsorát.

Íme a kapcsolatról és az útról az élménybeszámoló:

Idén januárban újra megkerestek bennünket ezzel a tervvel, és ez év december 10. és 16. között meghívtak egy 15 fős 10 -15 éves gárdonyis tánctanulókból álló tánccsoportot két kísérő tanárral.

A csoport december 10-én indult repülővel Párizsba, mert Villejuif Párizs egyik külvárosa. Hat felejthetetlen napot töltöttünk francia házigazdáinknál. A gyerekek francia családoknál aludtak, a két kísérő tanárt szállodában szállásolták el. A franciák nagyon elkényeztettek bennünket. Minden nap metróval bementünk a belvárosba és megnéztük Párizs nevezetességeit. Voltunk egy 2 és fél órás buszos körsétán, amelyen bejártuk Párizs összes nevezetességét. . Jártunk az Eiffel-toronynál. Sétáltunk és nézelődtünk a karácsonyi fényekben úszó Champs-Élysées-én és a Diadalívnél. Elvittek bennünket Párizs egyik legdrágább áruházába is a Galérie Lafayette-be.

Jártunk mind a két Operában. A legnagyobb meglepetés mégis az volt, hogy meghívtak bennünket. Opéra Bastille Don Quijote előadására. Az élmény és a látvány lenyűgöző volt.
Mivel a projekt célja a közös táncelőadás volt, délelőttönként, amíg a francia gyerekek tanultak, a magyar csoport táncolt a jól felszerelt tánciskolában. A közös előadást az elutazás előtti napon tartottuk. A francia és magyar táncprodukciók egymást váltották a tánciskola színpadán a szülők, az önkormányzat vezetői és a tánctanárok előtt. A siker óriási volt. Utána az önkormányzat a polgármester asszony védnökletével meghívta az egész magyar csoport és a befogadó családokat egy nagy közös vacsorára. A csoport minden tagja kapott ajándékba egy pólót, egy Eiffel -tornyot ábrázoló kitűzőt és egy kalapot. Az ünnepség végén már együtt táncolt és játszott az összes magyar és francia gyerek és felnőtt is.
Belekóstolhattunk a francia konyha finomságaiba. Minden délelőtt finom kekszeket ettünk. Délben egy önkiszolgáló étteremben bármit választhattunk az előételtől a desszertig. Délután pedig a franciáktól kapott kis táskába mindig bele volt készítve néhány croissant uzsonnára. Este a családok vacsoráztatták meg a tanulókat.

Reméljük, hogy ez a kapcsolat hamarosan folytatódni fog. Várjuk vissza Virginie Cosnier tánccsoportját a 2013/2014-es tanévben.
A költségeket a kiutazó diákok szülei, illetve a Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítvány, az önkormányzat és az iskola fedezte. December 16-án vasárnap este értünk haza repülővel rengeteg csodálatos élménnyel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.