Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Október 19. 21:44, szombat | Helyi

Zárlatból lett párlat

Zárlatból lett párlat

Úgy kezdődött, hogy nem volt rá pénz, ezért lett először zárlat. Aztán mégis lett, ekkor már párlat nevet viselte. Azaz minden jó, ha a vége jó, persze, akik díjat kaptak, azoknak különösen...

Kétévente rendezik meg a megye képzőművészeinek seregszemléjét. Az őszi tárlat megrendezésétől az idén elfotdult Székesfehérvár ( az idénén városunk került sorra), egy közel hatvanéves rendezvény végét jelentette volna a megyeszékhely ódzkodása.

Aztán Dunaújváros mellé mégis felállt Fehérvár, ha többet nem is vállalt magára, annyit adott a tárlathoz, hogy a fehérvári kiállítók , képeinek fuvarozási költségeit legalább támogatásukból a Kortárs Művészeti Intézet ki tudta fizetni.

93 kiállító adta be munkáit, ki egyet, ki többet, hiszen egy folyóméter állt fejenként a rendelkezésükrere. Válogatás nem volt, amolyan szalon módra, mindenki azt mutatja be, amit szeretne, vagy amit tárlatra érdemesnek gondolt.

L. Simon László, az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke tartott ünnepi beszédet. Először elküldte azokat, akik beszélgettek, majd arról szólt, hogy nem szerencsés engedni, hogy a profik az amatőrök mellett mutatkozzanak be.

Aztán rátért egy manifesztumra, s hosszasan elemezte a szöveget. Sem a manifesztum nem volt rövid, sem a magyarázat. A hatalom és művészet kapcsolatát boncolgatta a szerző, Borsos Lőrinc.

Végül csak sor került a díjak átadására, mert a tárlatnak azért volt némi tétje is, egy felkért zsüri, a különböző szervezetek által felajánlott díjaknak keresett gazdákat. Így a képek mellett oklevéllel és pénzes borítékkal 150.000 forinttal lettek gazdagabbak az alábbiak.

A megye díját kapta: Horváth Tibor. ( A művész éppen Berlinben állít ki, így kisfia -jelmezben - képviselte apját.

Dunaújváros díját Várnai Gyula kapta ( az alkotása a képen)

Dunaújváros Művészetért Alapítvány díját Gosztola Kitti, Székedfehétvár díját Borsos Lőrinc,a Székesfehérvári Művészek Társaságáét Varga Gábor Farkas vehette át.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.