Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. December 22. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zöld karácsony: környezettudatos ünnepvárás

Zöld karácsony: környezettudatos ünnepvárás

A karácsony a szeretet, és a meghittség mellett egyre inkább a fogyasztásról szól, így ilyenkor még többet pazarolunk, mint az év egyéb szakában, és a környezetet is sokkal jobban terheljük. Ezért fontos, hogy gondoljunk a környezetvédelemre, és törekedjünk ökomegoldásokra ebben az időszakban is. Ha tudatosan választottunk ajándékot, már sokat tettünk a környezetünkért, de fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő csomagolásra is, hiszen minden karácsonykor tonnaszám keletkezik hulladék csak csomagolóanyagokból.

A környezettudatos csomagolás már a vásárlásnál elkezdődik: beszerző körútjainkra mindig vigyünk magunkkal megfelelő szatyrot, táskát, és a boltokban ne fogadjuk el a nejlonszatyrokat. Érdemes olyan ajándékokat választani, amik nincsenek túlcsomagolva gyárilag, hogy így is redukáljuk a kidobandó hulladék mennyiségét.
A megvásárolt ajándékokat számos módon csomagolhatjuk úgy, hogy nem keletkeznek hulladékhegyek. Ha mindenképpen ragaszkodunk a csomagolópapírhoz, érdemes újrafelhasznált verziót választani, így megkíméljük a fákat. Sokkal célszerűbb azonban, ha maga a csomagolás is az ajándék része. Ötletes és kreatív megoldás, ha egy sálba vagy kendőbe csomagoljuk a többi ajándékot, de készíthetünk vagy vásárolhatunk textil bevásárlótáskát, ami átmenetileg ajándéktasakként funkcionál. Szintén jó megoldás lehet a díszdoboz, amit később méretétől függően ékszerdobozként vagy tároló dobozként lehet használni, és akár magunk is elkészíthetjük. A régi textíliák is remek alternatívát jelentenek, ráadásul stílusosak is. A régi függönyök, terítők vagy épp csipkék így új életre kelhetnek.
Ha kevésbé környezettudatos szerettünk jóvoltából mégis szert teszünk némi csomagolópapírra, érdemes elraktározni, ugyanis jövőre készíthetünk belőle dekorációt, üdvözlőlapot, ajándékkísérőt, bevonhatunk vele ajándéknak szánt dobozt és még számos módon felhasználhatjuk.

Sokan úgy gondolják, hogy műfenyővel tudják leginkább kímélni a környezetet, hiszen így elkerülhető, hogy tömegével vágják ki a fenyőket, amik aztán januárban az utcán végzik. Ilyen szempontból valóban jó megoldás lehet, főleg, ha több évig használjuk ugyanazt a fenyőt, ám a műfenyőnek is vannak árnyoldalai. Gyártásuk során sok káros anyag szabadul fel, rendszerint messziről szállítják őket hozzánk, és ha végül kidobjuk, sokkal lassabban bomlanak le, már ha egyáltalán lebomlanak.
Környezettudatosság szempontjából a legoptimálisabb a cserepes fenyő, amit karácsony után kiültethetünk a kertbe, ha van ilyenünk, de egyre több kertészet kínál olyan fenyőket, amiket ünnepek után visszavesznek. Ha mégis a kivágott fenyő mellett döntünk, fontos, hogy a kiszuperált fát ne dobjuk az utcára vagy a kuka mellé, hanem adjuk le a fenyőfagyűjtő helyeken vagy más szervezett módon szabaduljunk meg tőle, hogy az erre szakosodott cégek szakszerűen újrahasznosíthassák őket - írja a karácsony.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.