Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Április 12. 01:24, péntek | Helyi

Zöld nap a Városháza térért

Zöld nap a Városháza térért

Közösségek a közösségnek – a Városháza tere megújul.Megszépül a Városháza teljes környezete: modern dísztér és sétány kerül kialakításra; sportpálya és korosztályos játszótér épül saját kiszolgáló épülettel; az anyakö

A Közép-Dunántúli Operatív Program keretéből, KDOP 3.1.1/D1-12-K-2012-0001 jelű pályázat által elnyert 1,8 milliárd forintos támogatás révén lehetőség nyílik a Városháza tér teljes megújítására. Ebből az összegből több hektárnyi összefüggő városközponti terület jön létre, új funkciók, új közösségi terekkel. Hamarosan elkezdődik a kivitelezők kiválasztása, s elkezdődhet az építkezés látványos szakasza, ám a beruházás befejezéséig sem maradunk program és szórakozás nélkül.
Az Európai Unió előírásának megfelelően minden ilyen jellegű beruházást meg kell ismertetni, el kell fogadtatni azokkal, akik ennek használói, előnyeinek élvezői lesznek. Az előírások még arról is rendelkeznek, hogy ezek hogyan és miként történjenek. Az egész beruházást népszerűsítő rendezvények egész sora kíséri végig, amelyek különböző területeket érintenek, és sajátosságuk, hogy non-profit szervezetek által pályázatok révén valósulnak meg.
- Milyen kísérő rendezvényei lesznek a beruházásnak?
- A programalap keretében megvalósítandó rendezvényeket, hivatalosan SOFT tevékenységeknek nevezik, - magyarázza dr. Ragó Pál, koordinációs és városfejlesztési ügyekért felelős alpolgármester – és a mindennapi életünk számos területét érintik. Ilyen többek között a bűnmegelőzés és közbiztonság, a közlekedésbiztonság erősítésével kapcsolatos szemléletformáló programok, a közösségépítést és szabadidő hasznos eltöltését segítő szolgáltatások, a hagyományőrző közösségi rendezvények, a környezettudatosságot elősegítő játszó- és foglalkoztató házak, kulturális- és sport programok, kiállítások megvalósítása. Ezekre a rendezvényekre folyamatosan, az előírásoknak megfelelően írjuk ki a pályázatokat.
- Mivel kezdünk?
- Már két programsorozat pályázata lezárult, s ennek eredményeképpen április 12-én Zöld nap lesz, amelyen a környezettudatossággal és a környezetvédelemmel kapcsolatos előadások hangzanak el a C-szárnyban, és mindezeket játékos tudásalapú
kvíz feladatok kísérik. Majd április 20-án Hulladékgyűjtő napot szervez a győztes nonprofit-szervezet. A rendezvény célja a város közterületeinek hulladékmentesítése.

A folyamatosan kiírásra kerülő közösségek által megvalósuló programok között szerepel még a Focizz velünk! elnevezésű sportnap, de lesz Sárkányhajó-kupa, valamint elsősegélynyújtás és életmentés a mindennapokban, így pályázatot írnak ki a Mentők napjának megszervezése is.
Számos rendezvényre várják majd a fiatalokat. A nekik szóló kulturális rendezvények célja a közösségformálás, a közösségi élmény megteremtése játszóházi foglalkozásokon, zenéléseken, vetélkedőkön, színpadi fellépéseken, kiállítások szervezésén és közösségi szerepvállalásokon keresztül.
A Városháza tér-dísztér sokszínű programsorozatának egyik érdekes színfoltjaként szeretnék a település római kori emlékeit feleleveníteni, az akkori kor hangulatát megidézni olyan produkciók megvalósításával, amelyek az öltözködés, a tánc, a zene eszközeivel vezetnek vissza bennünket a város múltjába.


Fontos további célja a rendezvényeknek a beruházás során az új sportpálya és játszótér megismertetése a városrész lakosságával, új sportudvar és játszótér élettel való megtöltése, a megismertetése, s a város fiataljainak mozgásra csábítása.

Az alpolgármester hangsúlyozza:
- Mindezen programok célja, hogy a megújuló Városháza tér közkedvelt helye legyen a város társadalmi-közösségi életének. Kellemes környezetével, s a területen megrendezésre kerülő programokkal és eseményekkel tartalmas kikapcsolódást nyújtson a városi lakosságnak, s akár hagyományteremtő módon bővítse a város kulturális kínálatát, s erősítse a helyi közösségformálást, identitást. A városrészben élő felnőttek és gyermekek közreműködésével megrendezendő programok legfontosabb célkitűzése, hogy mindenki számára hozzáférhető kulturális élményt, szórakozási formát kínáljon.
A pályázatokat folyamatosan jelentetik meg a www.dvnzrt.hu honlapon, a projekttel kapcsolatban városunk lakosságának lehetősége van tájékozódni, információkat kérni az információs pont felállításáig a DV N Zrt irodájában, a Vasmű út 41. ( Irodaház) 1. emelet 118. alatt, délelőtt 9-11-ig személyesen. E-mailen: dvnzrt@gmail.com, telefonon: +36 20/616 06 05 számon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.