Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2011. November 24. 14:44, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Enyhe romlást mutat novemberre a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó. A reálgazdaság teljesítményét mérő, tíz összetevőből álló index 0,13 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest novemberre.

A friss GDP-adatok nyomán felülvizsgált szám már nem mutat ugyan recessziót a harmadik negyedévre, mint a korábbi számok alapján, de szeptember–november időszakra már igen. A GYIA revíziója azért eredményezett jelentős változást a korábban becsült értékekhez képest, mert a tényadatok jelentősen átalakultak a mezőgazdaság korábban vártnál is kiemelkedőbb teljesítménye miatt - írja a Világgazdaság. A GYIA összetevőinek fele a növekedés irányába hatott, négy viszont zsugorodott, és ezeknek a súlya összességében nagyobb volt. A javulás felé hatott a csökkenő reálkamat, a növekvő pénzkínálat, illetve a hosszú és a rövid állampapírhozamok különbségének szűkülése. Ezúttal még a tőzsdeindex is segítette a bővülést, és jelentősen csökkent a munkakeresés átlagos időtartama is.

Rontott viszont az összképen a német üzleti hangulat negatív változása, és a legfontosabb összetevő, az ipari termelés és az ágazat belföldi értékesítésének alakulása is. Ezúttal a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya is szűkült, a reálkeresetek pedig változatlan szinten stagnáltak.

Hiába lett a harmadik negyedéves magyar növekedési adat kedvezőbb az előzetes várakozásoknál, megmaradt a konjunktúraindexek és a tényszámok közötti ellentmondás. Míg ugyanis a statisztikák alapján bővülés mutatható ki, addig a gazdasági szereplők már majdnem olyan pesszimisták, mint a 2008–2009-es recesszió idején. Ugyanez megfigyelhető európai szinten is. A tegnap megjelent európai ipari beszerzésimenedzser-index például két és fél éves mélypontra jutott, 46,4 ponttal. Ugyanakkor a szolgáltató szektor hasonló indexe valamelyest javult, bár ugyancsak a csökkenést jelentő, 50 pont alatti tartományban található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, gdp, recesszió

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 18:44, kedd | Belföld

Sűrű ködre figyelmeztetnek

A tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

2020. November 24. 18:05, kedd | Belföld

Csütörtökön zárul a KSH népszámlálási kérdőívtesztje

November 26-án, csütörtökön zárul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által indított, a jövő évi nép- és lakásszámlálás kérdőívének szakmai előkészítését támogató online kérdőívteszt.

2020. November 24. 17:05, kedd | Belföld

Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.

2020. November 24. 16:08, kedd | Belföld

Csatornába esett egy kislány Sarkadon

A közel két méter mély vízben félig elmerült, mire a testvére meg tudta fogni őt és tartotta, hogy ne merüljön el egészen. Egy rendőr perceken belül odaért hozzájuk és kimentette a kislányt.