Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. November 30. 20:58, szerda | Helyi

A levegőbe hasított a kérdés: Mikor lesz munka?

A levegőbe hasított a kérdés: Mikor lesz munka?

A Dunaújvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) évzáró rendezvényét tartották 2011. november 30-án a városháza félig telt színháztermében.

Nem csak foglalkoztatott, közösséget is kovácsolt. A rendezvény végén, a már kifelé igyekvők között hangzott el az elcsípett mondat. Így foglalta össze véleményét Majorné Angyal Erzsébet munkaügyi kirendeltségvezető a mellette állóknak.
Az évtáró rendezvény a dunaújvárosi CKÖ leendő zenekarának bemutatkozásával kezdődött, majd Hosszú János, a CKÖ elnöke megvonta az egyes programelemek teljesítésének mérlegét.
A leglátványosabb és legismertebb közülük a városőr program volt, amely csaknem 70 embert juttatott több hónapon át napi 4 órás elfoglaltsághoz. A városőrök – akik az iskolázottabb és jó hozzáállású munkanélküliek közül kerültek ki, párosával járták a várost és az észlelt rendellenességekre felhívták az illetékesek figyelmét. A városőr program részleteiről az ott foglalkoztatott, a főiskolán végzett közgazdász, Enyedi Norbert mondott el figyelemre méltó részleteket. Négy hónap alatt összesen több, mint ötszáz esetben jeleztek a városőrök. Ezek több, mint fele íllegálisan közterületre passzolt hulladék volt! De felhívták a figyelmet veszélyes úthibákra, eltűnt csatornafedélre és hasonlókra. Előfordult, hogy, hajléktalan személlyel közösen eloltottak kigyulladt hulladéktárolót, visszatartottak szabályszegőt a rendőrök kiérkezéséig, a temető környékén segítették a polgárőrüket halottak napja környékén, valamint az augusztus 20-i ünnepség idején a Szalki szigeten. Az ő ötletük volt a vízosztás megszervezése hőségriadó idején. A városlakók többsége kezdeti idegenkedés után nem csak elfogadta ténykedésüket, időnként megosztotta velük észrevételeit. Kezdetben nem mindenki fogadta el, hogy nem takarítás a feladatuk. Az igényre reagálva a CKÖ megszervezett egy takarító brigádot is, ém a közterületre passzolt rossz hűtőszekrényeket, bútorokat ők nem tudták eltüntetni.
A CKÖ mediátori alternatív konfliktuskezelési programja ugyancsak a rendezettebb, élhetőbb biztonságosabb város érdekében született. Meghirdetése után felajánlkozott segítőnek Fehér Edit, a családsegítő diplomás munkatársa, aki elvállalta társadalmi munkában részvételét a programban. A mediátor – neve is ezt fejezi ki – középen áll, békíteni, közelíteni igyekszik az ellenfeleket, segít tisztázni a konfliktus gyökereit és nézetének, álláspomtjának módosítására bírni a feleket. Sokszor egy helyszíni részvétel is eredményre vezetett, de előfordult, hogy az önkormányzat biztosított helyidéget a higgadt megbeszéléshez. A mediátor önmegismeréshez is segíti a feleket, valamint nézőpontjuk módosításához is.
Hosszú János ezt később azzal egészítette ki, hogy néhány érettségizett fiatalt szeretne a CKÖ „elcsábítani” erre a munkára. Ők idén decemberben 3 – 4 napos képzést kapnak és segítségükkel ez a mediátori tevékenység lefedheti a várost és a városi intézményeket (óvodál, iskolák) ahol előadódnak konflikzusok a kisebbségi és többségi társadalom tagjai között. Lényegében hasonló tevékenységet végez tapasztalata és a kivívott tisztelet alapján Sztojka Sándor.
A harmadik program – eddig – csak részben valósult meg. A cégbíróság idén július 26-án bejegyezte a CKÖ által létrehozott Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft.-t. Ez a cég közfeladatokat szeretne átvállalni az önkormányzattól, hogy azokat tartósan munkanélküli személyekkel végezze el. Ilyen feladat lehetne többek között a buszmegállók takarítása, temető őrzése-védelme és más, speciális végzettséget nem igénylő munka. A kórházzai megállapodtak 24 órás készenlétről, hogy szükség esetén biztosítanak konfliktuskezelési asszisztenseket. A nonprofit kft. feladataikat piaci alapon végezné, kalkulálva pályázati forrással és az állami támogatás lehetőségével is. Az induláshoz 3 millió forint (a programban visszaforgatandó) támogatást kértek a várostól, ám a költségvetés helyzete miatt e kérdésben nincs döntés.
Mindezeket követően név szeint búcsúzott el a mostanáig foglalkoztatott városőröktől Hosszú János és emléklappal köszönte meg a végzett munkát.
A befejező közmeghallgatás rész első felszólalása volt a címben idézett kérdés: Mikor lesz munka? A második, egyben utoldó pedig így hangzott: Kellemes volt így együtt dolgozni.
Befejezetlen lenne az egész beszámoló, ha nem említenők meg a végén, hogy a CKŐ december közepén ismét benyújtja a pályázatot, hogy jövőre is megszervezhető legyen az ideihez hasonló, sikeresnek bizonyult 4 hónapos foglalkoztatás.
- csgy -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.