Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Május 28. 08:16, kedd | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Borbarát Klub

A nyári szünet előtt még egyszer a borklubban

A nyári szünet előtt még egyszer a borklubban

Elérkezett a nyári szünet előtti utolsó borkóstoló időpontja a dunaújvárosi borbarátok számára. Május 29-én szerdán a Corner Hotel és Kávézó különtermébe Szekszárd \"érkezik\".

A Sebestyén Pincészet borkülönlegességeit Sebestyén Csaba és Csilla mutatja
be a dunaújvárosi borkedvelőknek.

- A Sebestyén Pincét 1998-ban családunk alapította, Magyarország egyik legjobb klimatikus adottságokkal rendelkező termőhelyén, a Szekszárdon található Iván-völgyben. A Szekszárdi Történelmi Borvidéken a szőlőtermesztés kultúrája egészen a római korig vezethető vissza. Változatos fajtaszerkezetű vidék ez, ami jelmondatában is tükröződik: „Varietas delectat” – A változatosság gyönyörködtet. Jól érzik magukat e tájon a fehér- és kékszőlő fajták, a hungarikumok és a jól ismert világfajták egyaránt. A Szekszárdi borvidék közel 2.300 hektáron terül el a Pannon borrégióban, DélMagyarországon. Jelenleg 12,5 hektáron dolgozunk, fő fajtánk a Kékfrankos, mely bikavéreink alapanyaga is. Függetlenül az évjárati viszonyoktól, minden évben a legmagasabb minőségű szőlő betakarítsa a cél. Ennek érdekében a lehető legnagyobb gondossággal dolgozunk az ültetvényekben. Hajtásválogatással kezdjük a termés mennyiségének szabályozását. A hatékony zöldmunka mellett a preventív és megfelelő időben elvégzett növényvédelemre törekszünk. Az évjárat adottságait figyelembe véve határozzuk meg a termés végleges mennyiségét, amit fürtválogatással szabályozunk. A szüreti időpontot elsősorban kóstolással döntjük el, ahol az elsődleges szempont a tanninok érettsége, de természetesen figyelembe vesszük a laborból kapott analitikákat is. Mindenhol kézi szüretet végzünk, így már akkor lehetőségünk van a legegészségesebb fürtök kiválogatására. Hogy biztosak legyünk a munkánkban, a feldolgozáskor ezt a kézi válogatást megismételjük. Fehér és rosé borainkató koracél tartályokban erjesztjük a friss gyümölcsös ízek megtartása érdekében, majd rövid idő elteltével palackozzuk. Vörösborainkat fajélesztős beoltással nyitott kádakban erjesztjük, közben kézi csömöszölést végzünk, majd a borok rövid héjon áztatás után tölgyfahordókba kerülnek. Az almasav bontás spontán történik. A borokat 12-től akár 30 hónapig érleljük. Azt gondolom, hogy a boraink sokat fejlődtek az elegancia irányába. Kifinomultabbak lettek, feszesek, kevesebb bennük a fahordós íz jegy és inkább a fajtajellegek érvényesülnek.” – olvasható Sebestyén Csilla véleménye a borászat honlapján

- A húgommal sok mindenben megegyezik az ízlésünk, persze van néhány dolog, amit másként látunk. De a stílus, az irány egyértelműen egyforma, ami konkrétan a burgundi irányába való elmozdulást jelenti. A közösen kóstolt borok egyértelműen ebbe az irányba formálták mindkettőnk ízlését.” – mondta Sebestyén Csaba.

A május 29-én szerdán, 19 órakor kezdődő borkóstoló bor- és étellapja.

Az este borsora:
Cserszegi Fűszeres 2018
Rozé 2018
Kadarka 2018
Bikavér 2016
Görögszói Merlot 2016
Porkoláb-Völgyi Franc 2016
Iván-Völgyi Bikavér 2016
Grádus 2015

Az este ételsora:
Fűszeres libazsír, sajtválogatás, pogácsa
Fűszeres csirke szárny édesköményes salátával
Sertés medallion szecsuáni borsban, paradicsomos okrával, bulgurral
Angol répatorta

Képünkön Sebestyén Csilla és Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.