Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 12. 00:20, péntek | Helyi
Forrás: Fekete Györgyi

ISD Dunaferr: Túlélésre törekedve

ISD Dunaferr: Túlélésre törekedve

- A piaci fellendülésre számítva az idén szeretnénk befejezni a legfontosabb és legkritikusabb beruházásokat, amelyek a túléléshez szükségesek - közölte Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője,

Majd hozzátette - Ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség tovább a költségcsökkentési programra.
A termelés fix költsége a folyamatos átszervezések eredményeképpen 30 százalékkal, a létszám 16 százalékkal csökkent. Meg kell jegyeznem azonban, hogy a teljes acélipar a '90-es évek vége óta a leghosszabb veszteséges időszakát éli, és az európai helyzet különösen rossz. A jelek arra mutatnak, hogy lesznek cégek, amelyeknek végleg el kell hagyniuk a piacot. Mi azért dolgozunk, s abban bízunk, hogy a Dunaferr nem lesz köztük.


- Ezt hogy érti?
- Várhatóan néhány év alatt lesznek olyan európai országok, melyek elveszítik acélgyártói kapacitásaikat. A társaság együttműködik a kormányzattal és az egyéb érdekeltekkel a Dunaferr rövid és hosszú távú fejlesztési kérdéseiben. Természetesen továbbra is szükség lenne rövid lejáratú forgótőke-finanszírozásra, ami lehetővé tenné a tavaszra tervezett fejlesztésekkel összefüggő leállást. Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az ukrajnai helyzet, valamint az Oroszország elleni szankciók különösen nehéz helyzetbe hozták a társaságot.

A reorganizáció hatásairól dr. Sevcsik Mónika az ISD Dunaferr Zrt. reorganizációs és management support igazgatója és HR igazgatója beszélt:

- Reorganizáció alatt egy vállalkozás vagy más szervezet, esetleg tevékenység újraszervezését értjük. Sokan legyintenek a válság szó hallatán, mondván, hogy alkalmas arra, hogy ráfogjanak mindent, de ez sajnos nem így van. Az acélpiac Európában zsugorodik, a túlkínálat erősödik, az árak esnek, a gyártók bajban vannak. Ahol elkerülhető a bezárás, a szakértők szerkezeti átalakulásokat tartanak szükségesnek. Ami a Dunaferrben történik, az is ilyen szerkezeti átalakítás. A cég jelenleg 5768 dolgozót foglalkoztat közvetlenül (2015. december 31.-i adat), emellett mintegy 1500 a beszállítóknál alkalmazottak létszáma. A kiszervezettek száma a tervezett kiszervezésekkel együtt összesen eléri a 600 főt, az őket foglalkoztató cégekkel 3-5 éves szerződést köt a Dunaferr. A reorganizációs program kezdetén 7000-ren dolgoztak a vállalatnál, de a munkaerő természetes mozgása és a kiszervezések is nagy szerepet játszottak a létszámcsökkenésben, így az eredetileg tervezett, 890 embert érintő leépítésből ez idáig 315 dolgozót küldtek el a csoportos létszámleépítés keretében. Az intézkedések hatása már érezhető, hiszen az elmúlt év eredményeként már pozitív EBITDA-t várunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.