Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Április 18. 21:58, szombat | Helyi

Közgyűlés csütörtökön, díjátadásokkal

Közgyűlés csütörtökön, díjátadásokkal

Összehívta április 23-án 9 órára Dunaújváros közgyűlését Cserna Gábor polgármester. A Dunaújváros Közbiztonságáért díjak átadását követően a testület 67 napirendi pontban hoz döntést, ebből zárt ülésen öt témakörben

Ünnepi félórával kezdődik a csütörtöki közgyűlés. Cserna Gábor polgármester átadja az illető méltatását követően a „Dunaújváros Közbiztonságáért” díjakat.

A rövid ünnepséget követően elsőként a polgármesteri hivatal előző közgyűlés óta történt fontosabb eseményekről szóló tájékoztatóját vitatják meg a képviselők, majd áttekintik a lejárt határidejű közgyűlési határozatok teljesítését.
Új helyi rendeletek alkotásával, néhány továbbinak a módosításával folytatódik ezután a közgyűlés. Az eddig hatályban lévőt lecserélő új rendeletet alkot a testület a helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatásáról. Ennek egyik oka a törvényi előírások módosulása, másik a szabályozás aktuálissá tétele. Dönt a közgyűlés a város tavalyi költségvetésének végrehajtásáról, elfogadja a zárszámadó rendeletet, újraalkotja a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló helyi rendeletet és módosítja a szociális, gyermekjóléti és közoktatási intézményekben biztosított étkeztetés térítési díjairól szóló rendeletet.

Javaslat kerül a közgyűlés elé, amely szerint a DVG Zrt. közreműködne a Magyar Posta által használt Barátság és Petőfi utcai ingatlanok működtetésében a postai szolgáltatás újbóli ellátása érdekében.

Több meghirdetett pályázatban való részvételről, illetve már elnyert és támogatott pályázat teljesítésével is foglalkozik a csütörtöki közgyűlés. Köztük elsőként említendő, hogy vélhetően jóváhagyja a közgyűlés a „Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2014-2015” címen a TÖOSZ – EU - Magyar Faluszövetség - Magyar Önkormányzatok Szövetsége – Belügyminisztérium – Emberi Erőforások Minisztériuma támogatásával kiírt pályázat benyújtását „A települési és a helyi roma nemzetiségi önkormányzat együttműködése” témakörben. A múlt idő azt jelzi, hogy az április 15.-i pályázat-benyújtási határidőt figyelembe véve Dunaújváros elkészítette és benyújtotta – sikergyanús – pályázatát, amelyhez utólagosan kell jóváhagyását adnia a testületnek.
Önkormányzatunk a járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatására meghirdetett, a kulturális örökség hozzáférhetővé tétele és a területi egyenlőtlenség felszámolása című, mintegy 3 millió forint támogatást jelentő pályázaton, valamint a szociális intézmények felújítását elősegítő pályázaton is részt kíván venni. Utóbbi keretében az idősek otthona Barátság út 27- alatti épületben karbantartó, állagmegóvó munkát végeztetnének és hordozható nővérhívó rendszert telepítenének.
Városunk 33,2 millió forint támogatást nyert a két éve benyújtott, önrészt nem igénylő, az "Innovatív program fejlesztése Dunaújváros MJV Önkormányzatánál a rugalmasságot elősegítő életkörülmények létrehozása érdekében" című pályázati projektre. E napirendi pontban a teljesítés részleteiről szükséges dönteni.
Izsák Máté képviselőnk indítványozta, hogy zeneiskola előtt állíttassa fel a város az intézmény névadójának, Sándor Frigyesnek a mellszobrát. A közgyűlésnek a szoborállítás érdekében a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri pályázatán kell részt vennie az idén május 31.-i határidőn belül.

Az Útkeresés Segítő Szolgálat, az Egészségmegőrzési Központ, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, a József Attila Könyvtár és az Intercisa Múzeum önkormányzati intézmények gazdasági szervezeteinek feladatát a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet látja el 2015. április 1.-től az államháztartási törvény előírásának megfelelően. Evégett a közgyűlésnek módosítania kell a felsorolt intézmények alapító okiratát. A Modern Művészetért Közalapítvány alapító okiratát pedig a közhasznú jogállás elnyerése érdekében kell módosítani.

Áttekinti a közgyűlés az Egészségmegőrzési Központ, a háziorvosi és fogászati szolgálatok tavalyi tevékenységét, dönt a fogorvosok és a Vállalkozó Háziorvosok Egyesületének támogatási kérelméről.

Dunaújvárosba költözik Pécsről az évente megrendezett Rockmaraton Fesztivál. Az előzetes egyeztetéseket követően a csütörtöki közgyűlés dönt az idén a Szalki Szigeten július 13-19 között megrendezni tervezett Rockmaraton befogadásáról.

Beszámolnak a közgyűlésnek a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok és ismertetik: ez évi üzleti terveiket is: mint a DF- Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft; A Dunanett Nonprofit Kft.; a Dunanett Vagyonkezelő Kft.; az Innopark Nonprofit Kft.; a DVG Zrt.; a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft.; a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat és az MMK Nonprofit Kft.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat eddigi (kertvárosi) helyiséghasználatát felmondta a Görög Katolikus Egyházközség (szüksége van a helyiségre), ezért a közgyűlés biztosít számára másik helyet.
A nyílt ülés végén dönt a közgyűlés Dunaújváros 2015-2019 évekre vonatkozó gazdasági programjáról, majd sor kerül a bírósági ülnökök megválasztására.

Végül zárt ülésen dönt a közgyűlés a Dunaújváros Díszpolgára cím idei adományozásáról, a „Dunaújváros Ifjúságáért” díj adományozásáról, a pedagógus életpálya megbecsülését szolgáló díjak adományozásáról, a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft. részére történő pótbefizetésről és a volt zöld rendelőintézet ingatlanának esetleges megvásárlását célzó ajánlattételről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.